WhatsAppgroep temmen – nieuwe beheerderstool

WhatsApp heeft een nieuwe functionaliteit ontwikkeld waarmee je als beheerder van een WhatsAppgroep onnodig reageren kunt voorkomen en van jouw groep een ‘Read-Only’-versie maakt. Dat lijkt handig, maar er zitten ook nadelen aan.

Chaos in de WhatsAppgroep

Een WhatsAppgroep kan erg zijn handig om snel en makkelijk berichten te kunnen versturen of te ontvangen of om informatie of foto’s te delen met meerdere mensen. Maar het wordt al snel chaotisch als deelnemers in de groep gaan reageren terwijl dat niet noodzakelijk is. Deelnemers sturen allerlei berichten en informatie over en weer en je raakt daardoor snel de draad kwijt.

Irritant en zonde van je tijd

Denk bijvoorbeeld aan de discussies die kunnen ontstaan met ontelbare berichten over en weer van deelnemers uit de WhatsAppgroep. Of wat dacht je van de ‘dankje’-berichten die meestal alleen bestemd zijn voor de verzender? Of nog erger, het feliciteren van iemand in een groepsapp, waarop vervolgens alle andere deelnemers ook een bericht in de groepsapp zetten met ‘Gefeliciteerd!’. Tig berichten op jouw tijdlijn die eigenlijk alleen voor de jarige zijn….pffffff. Voordat je het weet vliegen de berichtjes, duimpjes of emoticons je om de oren, terwijl ze niets toevoegen aan het groepsgesprek in de app. En jij moet je vervolgens een weg zien te banen om tussen al die ‘troep’ de informatie te filteren die voor jou interessant is. Het gevaar bestaat dat je tussen alle onbelangrijke berichten juist nét dat ene bericht mist dat wél relevant was. Heel irritant en vooral zonde van je tijd!

Maak er een ‘Read-Only’-WhatsAppgroep van

Je kunt nu als groepsbeheerder instellen dat er in jouw groep alleen berichten verstuurd kunnen worden door de beheerder en dat reageren niet mogelijk is. Read-Only berichten dus, oftewel informatie versturen ter kennisgeving. Geen irritaties meer en veel minder verkeer in een WhatsApp groep. Dat klinkt veelbelovend, maar toch maak ik een kanttekening.

Niet geschikt voor alle WhatAppgroepen

Hoewel ik denk dat het voor sommige groepen een uitkomst kan zijn, vermoed ik dat het voor de meeste groepen niet echt een bruikbare functionaliteit is. Een praktijkvoorbeeld: in de app groep van mijn buurt zitten alle mensen die in de wijk wonen. De app heeft als doel verdachte situaties in onze wijk te delen. Maar als wij deze nieuwe functionaliteit van WhatsApp zouden activeren, dan kan alleen de beheerder berichten sturen. Dan wordt de app ineens een stuk minder nuttig, vrees ik. Want wat moet ik doen als ik op dit moment iets verdachts zie in de wijk en ik dat nu in de groep wil delen om anderen te waarschuwen? Moet ik het dan eerst via een privébericht naar de beheerder sturen zodat hij (of zij) het in de groepsapp kan zetten? Dat is natuurlijk een mogelijkheid, maar het komt de snelheid van het delen van belangrijke (en snel vergankelijke) informatie niet ten goede. Bovendien vraagt het nogal wat van een beheerder; die moet continue beschikbaar zijn als hij (of zij) de enige beheerder is. Een oplossing daarvoor kan zijn om meerdere groepsbeheerders aan te wijzen, maar dan nog.
Zo kan ik nog wel meer groepen bedenken uit mijn eigen tijdlijn waar deze functionaliteit niet bij zou werken, omdat het belangrijk is dat we informatie met elkaar delen en dus ook kunnen reageren in de groep. In die groepen hebben we gelukkig wel afspraken gemaakt om geen onzin te delen. Dat helpt om de groepsapp schoon en overzichtelijk te houden.

Voor leraren of trainers

Wanneer kan deze functionaliteit dan wel nuttig zijn? Als je bijvoorbeeld trainer bent van een voetbalteam of je bent leraar en je hebt een WhatsAppgroeps met ouders en je wilt ouders op de hoogte houden en snel van informatie voorzien, zonder dat er een groepsgesprek ontstaat. Je maakt van jouw WhatsAppgroep dan een Read-Only-groep.

Zo stel je het in

Met de nieuwste versie van WhatsApp (vanaf 2.18.70) heb je die mogelijkheid nu. Als jij groepsbeheerder bent, volg je deze stappen (op een iPhone, op een Android toestel kan het nét even anders zijn):

  • Ga naar de WhatsAppgroep in je tijdlijn
  • Open de groepsapp
  • Klik op de groepsnaam
  • Je zit nu in het menu om de instellingen van de groep te wijzigen.
  • Bovenaan staat de groepsnaam en de afbeelding en onderaan je scherm zie je optie Groepsinstellingen.
  • Klik daarop en je krijgt dan de optie ‘Berichten versturen’,
  • Selecteer daar ‘Beheerder’ en je Read Only (of send-only) groep is klaar voor gebruik.

Alternatief: gebruik Verzendlijsten

Vind je dit geen fijne optie, maar wil je ook geen groepsdiscussies, dan heb ik nog een alternatief voor je om makkelijk en snel aan meerdere personen hetzelfde bericht te sturen met Verzendlijsten. Wat dat is en hoe dat werkt, leg ik je uit in deze video.

Wat vond je van dit artikel? Helpt het je, of juist niet? Je kunt hieronder reageren. Natuurlijk mag je mijn tip ook delen via social media!

PS follow me on YouTube!

Tijdsurfen en structuur aanbrengen in je e-mailmappen

Abonneer je op mijn YouTube kanaal