Blauwe vinkjes in WhatsApp? Zet ze uit!

Vind jij die blauwe vinkjes in WhatsApp ook irritant?
In deze video laat ik je zien hoe jij de leesbevestiging uit kunt zetten.

Bekijk hier de video van 1:42 minuten of lees hieronder het script.

Alweer een tijd geleden heeft WhatsApp de blauwe vinkjes ingevoerd. Dat is een leesbevestiging van een verstuurd bericht. Ik heb deze optie uit gezet en ik krijg vaak de vraag ‘Ik wist niet dat je dat kon uitzetten. Hoe doe jij dat?’ Ik maakte er deze video over.

De vinkjes in WhatsApp hebben allemaal een betekenis. In het kort komt het hier op neer:

 • Eén vinkje betekent dat je bericht is verstuurd.
 • Twee vinkjes laat zien dat je bericht bij de ontvanger is afgeleverd.
 • Blauwe vinkjes betekent dat de ontvanger jouw bericht heeft gezien.

Gedoe

Ik vind de optie van de blauwe vinkjes nutteloos en irritant. Ik zie geen meerwaarde in het feit dat een ander kan zien dat ik mijn bericht heb gelezen. Waarom wil je dat weten? Dat geeft toch alleen maar gedoe? Want zodra de ander ziet dat ik het bericht heb gelezen, verwacht hij of zijn 9 van de 10 keer direct een antwoord. Maar dat lukt niet altijd.

Sociale druk

Ik vind het vervelend om steeds het gevoel krijgen dat ik direct moet reageren op inkomende berichtjes. Het leidt me af en zorgt ervoor dat ik minder productief ben. In mijn beleving wordt de sociale druk opgevoerd door de blauwe vinkjes. En dat wil ik niet. Ik reageer altijd op berichtjes, maar wel op een voor mij geschikt moment en zonder de ander weet of ik mijn berichtje al heb gelezen of niet.

Wantrouwen verus vertrouwen

Misschien klinkt dat gek om dat uit mijn mond te horen; ik hou tenslotte van controle, structuur en overzicht. Maar in relaties, zowel zakelijk als privé, communiceer ik graag op basis van vertrouwen. De blauwe vinkjes wekken bij mij een naar gevoel van wantrouwen op, zowel bij mezelf als richting de ander en daar voel ik me niet prettig bij.

Wil je weten hoe je de leesbewijzen kunt uitzetten? Volg deze stappen voor iPhone of Android:

Voor iPhone:

 • Open WhatApp
 • Tab instellingen
 • Tab Privacy
 • Onderaan staat ‘leesbewijzen’, zet die uit.

Voor Android:

 • Ga naar Instellingen
 • Klik op Account
 • Klik op Privacy
 • Vink leesbewijzen uit

Als je toch je vertrouwde blauwe vinkjes gaat missen, kun je ze direct weer activeren door bovenstaande stappen te volgen en dan voor ‘leesbewijzen AAN’ te kiezen.

Uitzetten Blauwe Vinkjes in groepen

De optie ‘leesbewijzen’ kun je helaas niet selecteren in groepsgesprekken. Daar blijven de blauwe vinkjes dus wél actief. Wil je zien of en wanneer alle deelnemers in een groepsgesprek jouw bericht hebben gezien? Selecteer dan het bericht, houd je vinger korte tijd op het beric

ht op totdat er een zwarte balk verschijnt met ‘Favorieten’, ‘Antwoord’, ‘Stuur door’ en een pijltje naar rechts. Klik op de pijl naar rechts en selecteer ‘Info’. Je krijgt nu een overzicht van wie wanneer jouw berichtje heeft gelezen.

Consequentie

De consequentie van het uitzetten van de leesbevestiging is natuurlijk dat ik ook van anderen géén leesbewijzen krijg. Als ik een bericht verstuur, zie ik dus géén blauwe vinkjes meer en weet ik dus niet zeker of en wanneer iemand het bericht ziet. Maar ik vind dat helemaal geen probleem. Ik vertrouw er op dat de ander reageert op mijn bericht als hij of zij daartoe gelegenheid en zin heeft. Keep it simple. En dringende zaken stuur ik sowieso nooit via WhatsApp. Bellen werkt dan nog altijd het beste.

Wat vind jij?

Ik wil graag weten hoe jij denkt over de blauwe vinkjes. Vind jij ze ook vervelend, of juist heel erg makkelijk en moet je er niet aan denken om ze te missen? Deel je reactie hieronder.

Blauwe Vinkjes in Whats App

Blauwe Vinkjes in Whats App