Doorwerken tijdens je vakantie

Een mooie quote, zo net na de meivakantie. Maar hoe zit dat bij jou als ondernemer?

Heb je voldoende vrije tijd of komt die regelmatig in het gedrang door een drukke agenda, overvolle mailbox en al die stapels die je nog moet wegwerken? En vakantie….daar heb jij toch helemaal geen tijd voor?!

Uit de naad werken vóór je vakantie

En áls je dan toch een vakantie hebt geboekt, dan werk je je voor die tijd uit de naad om te zorgen dat ‘alles’ is afgewerkt zodat je met een gerust hart kunt vertrekken richting vakantiebestemming. Vervolgens kom je na een – hopelijk – ontspannen vakantie weer terug op kantoor en dan is dat relaxte sfeertje al snel naar de achtergrond verdwenen, want je tijd en energie worden al gauw weer in beslag genomen door je volgelopen mailbox en de nieuwe stapels op je bureau. Pfffffff……

Doorwerken tijdens vakantie

Laatst sprak ik een ondernemer wiens laptop meeging op vakantie, naar een zonnig en ver oord. Een ‘out-of-office’-melding (ook wel: afwezigheidsassistent) aanzetten? Dat kende deze ondernemer niet! Alle e-mails werden tijdens de vakantie gewoon bijgehouden onder het mom van ‘het is maar eventjes, dan blijf ik op de hoogte. En mijn partner vindt het niet erg’. Nog afgezien van het feit of de partner dat inderdaad niet erg vindt, stelde ik de vraag: “hoe kun je nu écht ontspannen als je nog nooit hebt geprobeerd om (een paar dagen) afstand te nemen van de zaak”. De ondernemer keek me met grote ogen aan…hij had er nog nooit over nagedacht.

Maak bewuste keuzes over je bereikbaarheid

Dit lijkt misschien overdreven, maar ik zie regelmatig dat ondernemers doorwerken tijdens hun vakantie. Om ‘bij’ te blijven, zodat ze na de vakantie ‘gewoon’ weer aan het werk kunnen en ze geen inhaalslag hoeven te doen. Of omdat ze niets willen missen (lees: loslaten) en altijd op de hoogte willen zijn van wat er speelt. Natuurlijk bepaal je zelf of je wel of niet je e-mails checkt tijdens je vakantie, of je daar dan vervolgens op reageert en of je tijdens je vakantie mobiel bereikbaar blijft. Waar het vooral om gaat is dat je een bewuste keuze maakt over je beschikbaarheid (via e-mail of telefoon), die past bij jou en aansluit bij wat jij nú nodig hebt. En dat is waar het meestal mis gaat. Je denkt er niet echt over na, je doet het gewoon omdat je het altijd al zo deed. Het is er ingeslopen. Je doet het al jaren zo. Dus check je dagelijks ‘even’ je mails en handel je de voicemails na het ontbijt even af. Niets aan de hand, toch?

Door rust ontstaat ruimte

Maar, door te ontspannen, door los te laten, ontkoppel je jezelf even van je werk en dat is erg belangrijk voor jou als ondernemer. Je staat tenslotte altijd ‘aan’ en bent dag en nacht in de weer voor je business. Door soms wat afstand te (leren) nemen, rust te pakken, maak je ruimte. Ruimte om na te denken, ruimte om jezelf of je bedrijf te ontwikkelen of om creatieve ideeën op gang te laten komen. En niet te vergeten om bij te tanken en op te laden, oftewel ‘self care’.

Neem je vrije tijd serieus

Maak dus bewust werk van je vrije tijd, zeker als ondernemer. Maar vooral, neem het serieus. Net zo serieus als je werk, want de tijd vliegt voorbij en komt nooit meer terug. Ik wens je een fijne (werk)dag toe.

Wat vond je van dit artikel? Helpt het je, of juist niet? Je kunt hieronder reageren. Natuurlijk mag je mijn tip ook delen via social media!

PS follow me on YouTube!

Tijdsurfen en structuur aanbrengen in je e-mailmappen

Abonneer je op mijn YouTube kanaal