Wat je moet weten voordat je gaat plannen

Bezig met je planning voor de komende tijd? Dan weet je vast al wat jouw rollen en doelen zijn, toch…..? Nee? Check dan snel deze tips!

Bekijk de video van 2:11 minuten of lees hieronder het script.

Stel doelen

Het maken van een planning begint voor mij altijd met het stellen van doelen. Zonder doelen kun je in mijn optiek geen planning maken. Want hoe weet je dan wat je moet gaan doen? En wanneer? En hoe je dat wilt bereiken. Het stellen van doelen is vaak een ondergeschoven kindje en wordt enorm onderschat. Het líjkt niet belangrijk, maar dat is het wel!

Wat zijn je rollen?

Het stellen van doelen wordt meestal alleen in de zakelijke context gezien. Maar dat is nou juist waar het vaak spaak loopt en je leven niet meer in balans voelt. Eén of meerdere van je andere rollen krijgen niet de aandacht die ze verdienen. Je bént niet alleen ondernemer, je hebt ook nog een leven daarnaast. Want misschien ben je vader of moeder, doe je vrijwilligerswerk of ben je mantelzorger. Of allemaal! Er zullen dus meerdere rollen in jouw leven zijn die je vervult. En als je alleen kijk naar wat je als ondernemer wilt bereiken, dan raken je andere rollen onderbelicht en dan kan een gevoel van disbalans geven of soms zelfs stress veroorzaken.

Aan de slag

Mijn tip aan jou is om te bepalen welke rollen op dit moment belangrijk zijn in jouw leven en wat je daar in wilt bereiken binnen nu en een (half) jaar. Als je dat voor jezelf helder hebt, dán pas is het tijd om met je planning aan de slag te gaan. Zo ga je leren om effectief te werken om te zorgen dat je effect bereikt met wat je doet. En het maken van keuzes wordt makkelijker voor je, zodat je die waan van de dag kunt voorkomen. Je hebt helder voor ogen wat je wilt bereiken doordat je doelen hebt gesteld en de dingen die daar niet aan bijdragen, kun je dan makkelijker naast je neer leggen.

Waar wacht je nog op?

  • Bepaal de rollen die belangrijk zijn in jouw leven
  • Stel voor elke rol doelen op die jij wilt gaan bereiken in de komende periode en hoe je dat wil gaan doen.
  • Start met het maken van je planning, met het einde (=doel) in gedachte.

Ik hoop dat het weer een nuttige tip voor je was. Als je aan de slag gaat met jouw doelstellingen en jouw planning, dan wens ik je daarmee heel veel succes!