Wachtwoorden, om gek van te worden
Tegenwoordig heb je echt overal een wachtwoord voor nodig. Al die wachtwoorden en inloggegevens moet je vervolgens weer onthouden…heel irritant! Het komt nog regelmatig voor dat we (min of meer) hetzelfde wachtwoord gebruiken om in te loggen op verschillende websites en databases. De wachtwoorden die we gebruiken, zijn vaak eenvoudig en makkelijk te achterhalen, omdat ze een link met jouw leven hebben, zoals de namen van de kinderen, je geboorte- of trouwdatum, de naam van je huisdier of je postcode.
Lekker simpel en je hoeft er niet bij na te denken als je moet inloggen, toch? Maar dat is natuurlijk niet verstandig, dat weten we allemaal wel. Om hackers niet zomaar toegang te geven tot jouw informatie, moet je wat meer moeite doen en wat meer variaties aanbrengen. Maar ja, dan wordt het ook steeds lastiger om alles te onthouden. Dit herken je vast ook wel? Er zijn veel verschillende mogelijkheden om een wachtwoord te bedenken, dat je goed kunt onthouden.
Ik deel hieronder enkele suggesties met je:
1. Bestaan jouw wachtwoorden alleen nog maar uit kleine letters?
Dan wordt het tijd dat je hier wat variaties in gaat aanbrengen met behulp van hoofdletters en cijfers. Enkele voorbeelden:
- hoera wordt Hoer4
- vandaag wordt Vandaa9
- tennisbal wordt Tenni5bal
Zo maak je het de hackers alweer ietsje moeilijker.
2. Wil je nog een stapje verder gaan, voeg dan leestekens toe aan je geheime code:
- Hoer4!
- #Vandaa9
- @t3nni5bal
3. Een andere heel goede en veilige methode om je toegangscodes te bedenken is met een ‘wachtzin’.
Misschien gebruik jij al zo’n zin? Ik verklaar me nader.
- BenJijOokBangVoor#spinnen?
- MaakMooieMuziek@EenGitaar
- KoffieMetSojamelk=lekker
Vaak vinden we dit makkelijker te onthouden dan losse woorden, omdat er een verband zit tussen de woorden.
4. Je kunt een wachtzin ook weer gebruiken om daaruit je wachtwoord te filteren, door bijvoorbeeld alleen de eerste letter van elk woord te gebruiken.
- BenJijOokBangVoor#spinnen? wordt BJOBV#s?
- MaakMooieMuziek@eenGitaar wordt MMM@eG
- KoffieMetSojamelk=lekkerEnGezond wordt KMS=lEG
Tijdens het typen zeg je de zin op in je hoofd en typ je alleen de eerste letters en de leestekens van de wachtzin. De eerste letter die volgt ná het leesteken is een kleine letter, anders wordt het weer te ingewikkeld om te onthouden.
5. Er is ook een hele ‘basic’ methode om je wachtwoord te onthouden.
Door het gewoon níet te onthouden en bij elke inlogpoging gebruik te maken van de ‘wachtwoord vergeten’ functie. Je lacht er misschien om, maar het gebeurt echt! Gebruik deze functie en je wachtwoord of een link om je wachtwoord te resetten, krijg je vaak direct via mail toegestuurd, zodat je niet hoeft te wachten en meteen verder kunt. Persoonlijk hou ik niet zo van deze optie, maar je kunt het natuurlijk proberen.
6. Je computer kan standaard ook wachtwoorden voor je onthouden die je hebt gebruikt.
Zoals bij het browsen op internet, dat je inloggegevens al voor je worden ingevuld. Ook daarvan ben ik niet echt een fan, want als je de browsegeschiedenis wist en de bijbehorende formulieren, zijn al je gegevens weg en moet je opnieuw beginnen.
7. Tot slot heb ik nog een andere allesomvattende oplossing: de wachtwoordapplicatie.
Er zijn verschillende programma’s voor in omloop, zoals 1Password, KeyLog, Keepass of Lastpass. Zelf gebruik ik al jaren 1Password (affiliate link: https://start.1password.com/sign-up?c=INDREF5-8U6LOZNW). Met slechts één toegangscode – die ik uiteraard zelf kan bepalen – heb ik toegang tot al mijn inloggegevens, gebruikersnamen, wachtwoorden. Je moet de inloginformatie natuurlijk wel zelf toevoegen aan 1Password, maar daarna bespaart het je veel hoofdbrekens!
Het fijne van 1Password is dat het de mogelijkheid heeft om te synchroniseren met mijn andere apparaten zoals Ipad en Iphone. Dus overal waar ik ben, heb ik toegang tot mijn wachtwoorden. Ook fijn voor wachtwoorden die je niet kunt wijzigen. Dat zijn vaak ingewikkelde combinaties die geen enkele logica voor jou hebben en dus lastig te onthouden zijn. 1Password ken veel opties, maar ik bespaar je nu die details.
Ik vind het heerlijk dat ik een applicatie heb die alles voor mij onthoudt. Mijn hoofd is daardoor leger en vrijer en ik hoef je niet uit te leggen hoeveel rust dat geeft :-).
Vond jij deze tips nuttig of heb jij een andere manier om je inlogcombinaties te onthouden? Laat hieronder een reactie achter. Ik ben benieuwd!
Bron foto: Https://www.flickr.com/photos/29783848@N00/7727359606/">Mister_Jack</a> via <a href="http://compfight.com">Compfight</a><a href="https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.0/">cc</a>
17 Reacties