Voorleesfunctie op je computer – handige tip voor MacOS en Windows!

De voorleesfunctie op je computer is een geweldige tool die mij helpt bij het controleren van teksten die ik wil publiceren.

Herschikken van teksten

Het wil mij namelijk nog wel eens gebeuren dat de tekst bij het omwisselen van woorden of het veranderen van een werkvoordvorm geen goed Nederlands meer is. Ik vergeet dan woorden weg te halen, of te verplaatsen naar het juiste deel van de zin. Ik lees er gewoon overheen bij het nakijken.

Voorleesfunctie

De oplossing hiervoor is de voorleesfunctie! Daarmee kan ik luisteren naar mijn stuk tekst, die wordt voorgelezen door de Macbook. Ik kan zelfs nog kiezen welke stem mijn voorkeur heeft. Zo kan ik controleren of de tekst goed loopt. Luister maar:

Zo stel je het in bij MacOS (op een MacBook):

  • Ga naar Systeemvoorkeuren (klik op Apple-logo of gebruik CMD+spatie voor Spotlight)
  • Klik op Toegankelijkheid
  • Klik op Spraak
  • Selecteer de stem van jouw keuze (in mijn geval ‘Claire)
  • Stel de gewenste toetsencombinatie in bij ‘Wijzig toets…’.
Voorlezen Schermafbeelding instellingen

Schermafbeelding voor het instellen van “Voorlees-functie” op een MacBook

 

 

 

 

 

 

 

Voorlezen starten

Ga nu naar de tekst die je wilt voor laten lezen. Selecteer die tekst en gebruik de toetsencombinatie die je eerder hebt ingesteld voor deze functie. Bij mij is dat CMD+Shift+Esc. Werkt ook prima bij website teksten, probeer het maar eens uit! Selecteer de gewenste tekst, gebruik daarna de toetsencombinatie.

Voorlezen stoppen

Als je wilt dat het voorlezen stopt voordat het einde van de geselecteerde tekst is bereikt, kun je opnieuw de toetsenbordcombinatie gebruiken.

Windows

De voorleesfunctie heet ‘Verteller’ op een Windows computer. Ga naar Windows-toets+Ctrl+Enter om het te activeren, of check de uitleg op deze pagina.

En nu?

Probeer het eens uit met de tekst van dit artikel. Werkt het? Hoe heb je het ervaren? Beschrijf het hieronder in een reactie.

Eerder schreef ik al een artikel met een andere handige tip, maar danover het omzetten van ingesproken tekst in geschreven tekst. Het artikel vind je hier.