Verzendlijsten in WhatsApp

Wat is een “verzendlijst” in WhatsApp, hoe werkt het en waarom zou je die gebruiken? En wat is het verschil met een “WhatsApp-groep”?

Ik ben zelf geen fan van WhatsApp-groepen, behoudens de functionele groepen dan. Ik vind het niet fijn als ik ‘zomaar’ wordt uitgenodigd voor een groep in WhatsApp. En wat ik vooral heel irritant vind, is dat iedereen ziet ‘heeft de groep verlaten’ als je er uit bent gestapt, maar goed, dat ter zijde. Ik heb een nieuwe optie uitgeprobeerd in WhatsApp, namelijk Verzendlijsten. Super handig!

Verschil met WhatsApp-groepen

Met een verzendlijst kun je meerdere contacten in één keer hetzelfde bericht sturen, zónder iedereen toe te voegen in een groep. En een groot pluspunt: als zij reageren, krijg jij dit alleen te zien en niet de hele verzendlijst. Dat is dus een groot verschil met een WhatsApp-groep, waar iedereen eerst moet worden toegevoegd én waar iedereen elkaars berichten kan zien en – erger nog – er op kan reageren.

Wanneer gebruik je de Verzendlijsten-functie in WhatsApp?

Ik heb hem zelf gebruikt toen ik onlangs wilde laten weten dat ik mijn verjaardag niet zou vieren omdat ik in Londen was. Maar je kunt het ook voor andere ‘mededelingen’ gebruiken, waarop anderen niet perse hoeven te reageren (en al helemaal niet in een groepsgesprek). Mensen kunnen dus wél reageren op jouw bericht, alleen de reactie wordt alleen naar jou gestuurd en is dus niet zichtbaar de anderen op de verzendlijst. Yay!

Hoe gebruik je Verzendlijsten op een iPhone* (met WhatsApp versie 2.18.41):

  • Open het chatvenster in WhatsApp klik linksboven op “Verzendlijsten”.
  • Je komt dan in een nieuw venster en klikt vervolgens onderaan op ‘Nieuwe lijst’.
  • Selecteer nu de contacten aan wie jij dit bericht wilt sturen. Dat kan op twee manieren:
    of je scrolt door je contacten en je selecteert de namen die je wilt toevoegen,
    of je gebruikt hiervoor het zoekvenster dat boven in je scherm te zien is.

*Voor Android gebruikers, kijk op deze website voor het gebruik van een verzendlijst:

Wijzig naam van de verzendlijst

Als de lijst is aangemaakt, wijzig dan de naam van de verzendlijst, klik tenslotte op die verzendlijst en start met typen. De mensen in deze verzendlijst ontvangen dus allemaal afzonderlijk jouw bericht in dezelfde handeling.

Niet bovenaan in jouw chats-overzicht

Het bericht dat jij via de verzendlijst verstuurd, is niet als eerste zichtbaar in jouw chat-overzicht. Het is dus niet zo dat als jij een bericht verstuurd via een verzendlijst dat jouw verzonden bericht dan bovenaan jouw chats komt te staan, wat wel het geval is bij een één op één chat of een groepsbericht. Wil je dubbel checken of het goed is gegaan? Zoek dan op naam van een van de contacten uit jouw lijst (of scrol door jouw chats), dan zie je daar het bericht staan.

Symbool Megafoon

Rechts onder, bij de ‘vinkjes’ zie je nu een symbool staan van een soort megafoon, zo’n ouderwetse toeter waar je doorheen kunt praten. Dat is het symbool voor verzendlijsten in WhatsApp. Daaraan kun jij dus zien dat het een bericht is dat jij hebt verstuurd met een verzendlijst. De ontvanger ziet dit het megafoon-symbool overigens niet.

Wat vond je van dit artikel? Helpt het je, of juist niet? Je kunt hieronder reageren. Natuurlijk mag je mijn tip ook delen via social media!

PS follow me on YouTube!

Tijdsurfen en structuur aanbrengen in je e-mailmappen

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

 

 

 

Fotobron: De Whatsapp-foto is afkomstig van Pexels.com