Uitstelgedrag – iedereen heeft er last van

Uitstelgedrag. Het kan heel lastig zijn, hardnekkig ook. En iedereen heeft er wel eens last van. Heb je nog een taak die al een tijdje op je lijstje staat en die je steeds maar blijft uitstellen?

Wil jij productief werken? Bekijk dan deze video van 2:30 minuten of lees hieronder het script.

Wat je kunt doen als je last hebt van uitstelgedrag is de taak delen met iemand anders. Niet letterlijk natuurlijk. Wat je gaat doen, is iemand anders vertellen dat je een aan een taak gaat beginnen. Je spreekt met die persoon af wanneer het  af is en hij/zij kan jou dan er dan aan houden. Dus kijk eens op jouw lijstje of daar een taak op staat die je al een tijdje aan het uitstellen bent en ga naar een collega of bel iemand op om te vertellen wat je van plan bent. Aan het einde van de dag mag die persoon jou bellen om te checken of dat het ook gedaan is. Een stok achter de deur dus. 

Het mooie van het hardop uitspreken van je voorgenomen taak, is dat je afspraak nu niet meer alleen met jezelf hebt gemaakt, maar met iemand anders. Het is altijd lastiger om iemand anders teleur te stellen en toe te geven dat je iets niet hebt gedaan, dan jezelf teleur te stellen. Want dat is vaak het probleem bij uitstelgedrag.

Je ziet het ook heel vaak gebeuren als mensen samen gaan sporten. De kans dat je een sportafspraak afzegt als je met iemand hebt afgesproken om te gaan sporten, is veel minder groot dan als je de afspraak alleen met jezelf hebt gemaakt. Dan is de drempel om te zeggen ‘dan sla ik vandaag wel een keertje over’.

Zelf heb ik ook wel eens last van uitstelgedrag en wat mij helpt is om een buddy te zoeken. Een collega waarmee ik regelmatig afspreek om een middagje te werken aan een iets wat ik lastig vind of iets waar ik al een tijdje mee worstel. We gaan dan samen aan de slag zij met haar taak ik met de mijne en dat motiveert ons om verder te gaan om door te zetten. Zo stimuleren elkaar aan de slag te gaan en de stap voorwaarts te zetten in het afronden van een project. Gedeelde smart is halve smart nietwaar?

Dit is een hele simpele tip vandaag al mee te beginnen ik wens je er veel succes mee!