Verbeter je productiviteit met superslapen!

Superslapen boekrecensie

Een recensie over het boek Superslapen van Floris Wouterman

Verbeter je productiviteit met superslapen!
Boek recensie: Super Slapen van Floris Wouterson

Ik lees graag boeken over persoonlijke groei, ontwikkeling en mindset. In 2020 besloot ik de uitdaging met mezelf aan te gaan en géén nieuwe boeken meer te kopen. Eerst maar eens lezen wat er nog onaangeroerd in de kast lag. Tot nu toe is dat prima gelukt en heb ik nog steeds niet alles gelezen ;-).

Verhoog je productiviteit door beter te slapen

Tussen de stapel lag “Superslapen” van Floris Wouterson. Hij is de eerste Slaap Performance Coach in Europa. Volgens de ondertitel een praktisch boek om je lifestyle te verbeteren om de beste nachtrust ooit te krijgen. Nu was ik al best een goede slaper, dus waarom dit boek in mijn kast is beland, is mij nog steeds een raadsel. Toch werd ik al vrij snel gegrepen door dit boek. Omdat het gaat over het verbeteren van je prestaties overdag, door beter te slapen in de nacht. Het waren echt praktische adviezen en begrijpbare inzichten om je slaap te verbeteren, zelfs als je goed slaapt net als ik! Ik neem je graag mee in een paar van zijn inzichten:

Slapen en overtuigingen

Superslapen bestaat uit 7 hoofdstukken en diverse bijlagen. De schrijver bied je bovendien ook bonusmateriaal aan als je je aanmeldt op zijn website. Het boek begint met een hoofdstuk over mindset en wat we onszelf aanpraten, hoe we geconditioneerd raken/zijn over onze slaapgewoontes. Dat alleen was al interessant. “Ik ben een slechte slaper”, “ik heb niet veel slaap nodig” en meer van dat soort uitspraken worden snel de ban in gedaan door de schrijver. En hij komt met goede (wetenschappelijke) argumenten of die overtuigingen te weerleggen.

Slapen en inrichting van je slaapkamer

Na het hoofdstuk over mindset, krijg je praktische tips en adviezen om beter te kunnen slapen, denk aan de inrichting van je slaapkamer, je matras en beddengoed, en de aanwezigheid van straling van je telefoon of de invloed van een televisie in je slaapkamer. Tot zover wat meer voor de hand liggende oorzaken die je slaapgedrag negatief kunnen beïnvloeden.

Slapen en bewegen

Het boek gaat ook in het effect van bewegen op je slaap. Wist je dat ’s ochtends sporten wordt aangeraden (ipv ’s avonds na 17.00 uur)? Het heeft te maken met het reduceren van je lichaamstemperatuur. Ook stelt hij dat het beter is om aan krachttraining te doen dan aan cardio-training als je je slaap wilt bevorderen. Krachttraining zorgt voor een betere hormonale response dan (langdurig) hardlopen of joggen. Zeker als je krachttraining combineert met regelmatig wandelen of trampoline springen. Interessant en leuk!

Slapen en voeding

Hoofdstuk 5 heeft de titel: “een goede nachtrust begint op je bord”. Wat je eet, wanneer je eet en hoe je eet kan allemaal effect hebben op je slaap. Als je gezonder eet, slaap je beter. En omgekeerd: als je slechter slaapt, maak je ongezondere keuzes qua voeding. Buiten interessante inzichten over voeding en je hormoonhuishouding die je slaap kunnen verstoren, gaat hij ook in op stress als grote veroorzaker van een verminderde slaapkwaliteit. Stress brengt een disbalans in je lijf en dat zorgt voor slechter slapen.

Het effect van hormonen op je slaap

Natuurlijk prefereert de schrijver ‘echte’ voeding boven gemodificeerd voedsel. Suiker en light producten zijn uit den boze net als koolhydraten met een hoge glycemische index (GI). Die zorgen ervoor dat bloedsuiker en hormoonhuishouding worden verstoord. Hormonen bepalen nl. je slaap- en waakritme. Maar ook je darmflora is bepalend voor je slaapkwaliteit, net als het eten van bepaalde eiwitten. Ook gaat hij in op het verband tussen verbetering van de slaap en gewichtsverlies, met name het verlies van buikvet.

Voedingssupplementen in plaats van slaapmedicatie

De schrijver benadrukt dat je slecht kunnen (in)slapen een signaal is van je lichaam voor een onderliggend probleem. En dat je daar vaak zelf wat aan kunt doen, zonder (verslavende) medicatie! Wel doet hij suggesties van natuurlijke supplementen of middelen die je slaap ten goede komen, zoals magnesiumspray. Met een kleine verandering kun je al effect sorteren!

Wat Superslapen voor mij heeft betekent

Beter slapen betekent dat je je overdag fitter en energieker voelt, dat je je beter kunt concentreren en beter kunt presteren. Hoewel ik dus geen slechte slaper was, heb ik toch mijn slaapkwaliteit verbeterd in de afgelopen weken.

Een zak chips per avond

Zo had ik de gewoonte om bijna dagelijks (ja echt!) een hele zak chips te verorberen voor de tv. Een beetje naief misschien, maar ik wist niet dat dit effect kon hebben op mijn slaap. Ik voelde ik me ’s ochtends nooit echt uitgerust. Ook al had ik 8 uur (of soms langer) geslapen. Nu ik weet wat (slechte) voeding doet met je slaapkwaliteit, is gezondere keuzes maken niet zo moeilijk meer. Ik heb nog wel meer positieve effecten ervaren door anders naar mijn voeding te kijken. Ja, dat vraagt discipline, maar me dagelijks fit en energiek voelen, is toch een geweldige beloning?!

Wil je dit boek ook lezen? Check hier de details (en nee, ik heb geen aandelen):
Titel: Supersslapen
Schrijver: Floris Wouterson
Uitgever Anderz
ISBN: 9789462960930

Bestel je boek bij je locale boekhandel of online op Managementboek.nl, Bol.com.

Cover boek Superslapen

Superslapen van Floris Wouterson

Wat wil jij verbeteren aan de slaap?

Welke tips of adviezen die ik heb opgesomd spreken je aan? Laat je reactie hieronder achter.