Spraak omzetten in tekst bespaart veel tijd

Spraakberichten omzetten in tekst. Bespaar veel tijd met deze standaard functie!  

Bekijk de video van 2:26 minuten of lees hieronder het script.

Vaak onderweg en kost het typen van een berichtje op je iPhone je veel te veel tijd? Jouw iPhone heeft een standaard functie die je heel veel werk gaat besparen. Je kunt namelijk spraakberichten laten omzetten in tekst. Dan hoef je ze niet meer te typen!

Ik schreef hierover eerder al eens een blog (Dragon Dictation). Maar dit werkt net zo fijn. Het is een standaard functie op je iPhone, dus een app downloaden hoeft niet meer! Met deze optie kun je jouw teksten inspreken en deze automatisch laten omzetten in tekst en deze gebruiken. Je zet dus spraak om in geschreven tekst. In de video laat ik je zien hoe je dit doet aan de hand van een voorbeeld met het inspreken van een e-mailbericht. Stel dat je een e-mail wilt maken als je onderweg bent, dan kun je natuurlijk ouderwets de tekst gaan typen. Maar bedenk eens hoeveel tijd je kunt besparen door jouw berichten in te spreken en dan kunt converteren naar tekstberichten die je kunt versturen.

Hoe kan ik dat doen?

Het werkt als volgt: je opent je e-mail programma op je iPhone en je klikt op het icoontje om een nieuwe e-mail te maken, rechts onderin je scherm. Een nieuw leeg e-mail bericht wordt geopend. Zet de cursor in het veld waar de tekst moet komen (de body). Je ziet dan links naast de spatiebalk een icoontje van een microfoon staan. Dat is de spraak functie. Daar klik je op, en vervolgens ben je ready to go. Zodra je begint met praten, wordt de tekst opgenomen en als je op ‘gereed’ klikt worden jouw ingesproken woorden omgezet in tekst. Het werkt zelfs ook met interpunctie, dus het inspreken van ‘komma’ of ‘punt’ geeft dat resultaat. Super handig!

Standaard functie op je iPhone

Het werkt dus heel makkelijk en eenvoudig en – nogmaals – het is een standaard functie op je iPhone. Maar het mooie is dat het niet alleen werkt in e-mail, je kunt het omzetten van spraakberichten in tekst ook gebruiken in allerlei andere apps! Denk bijvoorbeeld aan het aan het inspreken van een notitie in Evernote of OneNote of een ander programma. Of in een SMS of WhatsApp bericht werkt deze functie uitstekend. Verwar deze functie niet met de optie die ook op de iPhone zit waarmee je ingesproken berichten als geluidsbestand kunt versturen, dat is wat anders. Dan kunnen anderen naar jouw ingesproken bericht luisteren (en dat is niet altijd even praktisch!).

Ontdek het zelf!

Probeer deze tip vandaag nog uit, want het gaat je heel veel tijd besparen. Veel succes!

spraak omzetten in tekst

Ingesproken berichten omzetten in tekst.