Verslaafd aan je smartphone? Check deze app!

Video over de verslavende werking van onze smartphone en 3 tips wat je daaraan kunt doen met o.a. een gratis app.

Bekijk hier de video van 2:24 minuten of lees hieronder het script.

Hoe vaak gebruik jij je smartphone op een dag? Heb je enig idee? Hoeveel tijd turen jouw ogen naar dat kleine schermpje in je hand om alle nieuwe e-mail berichten te lezen, je social media updates te volgen of om iets op te zoeken op internet?

Tegenwoordig heeft iedereen een smartphone. Vaak is het handig dat we met ons mobieltje overal toegang hebben tot internet, maar we zijn daardoor ook altijd bereikbaar. En dat is niet altijd even fijn. Het beheerst ons leven. We worden er door opgejaagd. Want zeg nou zelf, zonder je mobiel op pad? Daar moet je toch niet aan denken?! Zo zijn we dus de hele dag in de weer met onze smartphone. Hij is bijna vergroeid met onze handpalm.

En wat als je achter je computer zit….Kun jij je mobiel dan negeren? Kun jij die prangende berichtjes en piepjes laten gaan en doorgaan met wat je aan het doen was? Waarschijnlijk niet. Het leid je af. En dat is heel logisch, want wij zijn nu eenmaal nieuwsgierige wezens. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan hoeveel effectieve werktijd jij daarmee verliest? Nu wordt het interessant….

Probeer eens in te schatten hoeveel tijd jij dagelijks doorbrengt op je mobiel. Om te bellen, te appen of te mailen of om zomaar wat filmpjes te bekijken? Hoe lang denk jij dat je elke dag naar het scherm van je mobieltje staart? Heb je enig idee? Je mag een gokje doen, maar onderschat het niet. Vermoedelijk zit je aan de lage kant en is je gebruik vele malen hoger dan je denkt. Waarom ik dat denk? Omdat ik zelf proef op de som genomen…..hoe? Lees mijn 3e tip maar eens!

Er is een aantal dingen die je kunt doen om je smartphone verslaving terug te dringen. Ik heb drie tips voor je:

  • Tip 1.
    Zet het geluid van je mobiel uit c.q. schakel meldingen van berichten uit. Zo word je niet gestoord door inkomende berichtjes als je met iets anders bezig bent. De afleiding is killing voor je productiviteit.
  • Tip 2.
    Zet tijd-sleurpende apps zoals e-mail en social media op een andere ‘pagina’ op je telefoon. Dan ben je minder geneigd om die apps te openen die jou zeeën van tijd kosten. Het wordt dan een bewuste actie (je moet ‘swipen’) om bij de juiste app te komen.
  • Tip 3.
    Installeer de app “Moment” op je mobiel. Deze tip is wat meer gericht op de bewustwording van je gedrag. De app houdt bij hoeveel tijd jij op je schermpje kijkt en hoe vaak je je mobiel oppakt. Het is een gratis app waar je verslaving schokkend blootgelegd kan worden.

Maar euh….be perpared….want de uitkomsten kunnen erg confronterend zijn. Voor mij in ieder geval wel! Zo dacht ik deze week tijdens een kantoordag dat mijn smartphone-gebruik wel meeviel. Totdat de app mij aan het eind van de dag liet zien dat ik méér dan 3 uur had turend had doorgebracht op het schermpje van mijn mobiel en dat ik deze maar liefst 68 keer had opgepakt die dag. OMG!!!!! I was shocked. En dat op een gewone kantoordag. Dus….

Ik daag je uit om de app te downloaden en de confrontatie met jezelf aan te gaan. En voor wie durft: deel de uitkomst hieronder in een reactie. Maar één ding: zeg niet dat ik je niet heb gewaarschuwd ;-).

Verslaafd aan je smartphone

Smartphone verslaving beheerst je leven