Waarom je doelen SMART moet maken

SMART planning

Veel ondernemers houden er niet van om hun doelen concreet te maken. Ze hebben wel een idee, maar laten vooral de opties open. Succesvolle ondernemers doen dat niet. Zij weten dat het maken van plannen essentieel voor het runnen en managen van hun bedrijf en het behalen van hun doelen. Geloof je dit niet? Lees hier waarom je doelen SMART moet maken.

Moeten vs willen

Dagelijks zwoeg je als ondernemer wat af. Je rent van hot naar her, het ene probleem is nog niet opgelost of het andere dient zich al weer aan. De waan van de dag heeft je in haar greep. Na een lange werkdag ga je moe en allesbehalve voldaan naar huis. En het punt is, je hebt keihard gewerkt…..Het probleem? Je hebt gedaan wat moest gebeuren, niet wat je graag had willen doen.

Eerst denken dan doen

Je kunt hier zelf iets aan doen. Door te plannen, te structureren en te organiseren. Je creëert overzicht, kijkt vooruit en anticipeert op wat er nodig is om je doelen te behalen. Zonder al te veel van je koers af te wijken. Want daar gaat het nou net om. Weten waar je heen wilt, voordat je tot actie overgaat. Je beschrijft wat je wilt bereiken, wanneer je dit bereikt wilt hebben en hoe je kunt vaststellen of je doel is gehaald. Een goed plan voldoet aan deze 5 eisen, afgekort SMART.

S pecifiek
M eetbaar
A ctiegericht
R ealistisch
T ijdgebonden

Specifiek

Waar wil je naar toe, wat wil je behalen? Bepaal je bestemming, je doel dus. En wees daarbij specifiek. Een voorbeeld: je wilt naar Groningen. Bedoel je de provincie of de stad? En als je naar de stad wil, wat wil je daar doen? Waarom juist naar Groningen?

Meetbaar

Hoe weet je wanneer je doel is behaald? Hoe concreter hoe beter. Kun je dit meetbaar, controleerbaar maken? Begin met een z.g. ‘nul’-meting om je startpunt te bepalen en van daar uit je vorderingen te volgen.

Acceptabel, Actiegericht of Ambitieus

Is er draagvlak voor je plan? Sta je er zelf achter? Je medewerkers ook? Is je plan acceptabel dus?
Maar zorg ook dat je doelstelling gericht is op actie. Man en paard noemen. Geen vage plannen, maar concrete opdrachten of taken in je planning opnemen.
Je doelstelling moet ook voldoende ambitieus zijn.

Realistisch

Is je doel haalbaar? Onrealistische doelen stellen werkt demotiverend. Het moet prikkelen en inspireren om de schouders eronder te zetten. Zowel voor jezelf als je team. Maar het moet wel te doen zijn.

Tijdgebonden

Stel een tijdspad vast. Binnen welke termijn wil je dit doel gerealiseerd hebben?

Go-go-go of…..?

Heb je je doelen uitgewerkt volgens het SMART-principe? Dan ben je er klaar voor! Zo niet, dan heb je nog wat werk te doen, voordat je van start gaat. Sla je deze stap over, dan beland je vanzelf weer in de waan van de dag. En dat is niet wat je wilt, toch?

En nu jij! Welke doelstelling ga jij SMART maken?

Welke doelstelling ga jij uitwerken volgens het SMART-principe? Laat hieronder je reactie achter.