Productief met de Pomodoro Techniek®

Wil jij productief werken? Bekijk dan deze video van 2:00 minuten of lees hieronder het script.

Ken je dat gevoel, dat je met focus wilt werken aan een taak, maar dat je niet echt in de flow komt? Je wilt lekker productief zijn, maar je wordt steeds afgeleid. 

Deze tip gaat over productiever werken met de Pomodoro Techniek®, een timemanagement-methode die in de jaren 80 is ontwikkeld door Francesco Cirillo. De techniek is simpel; het is een eierwekker in de vorm van een tomaat (vandaar de naam). Het bijzondere aan deze wekker is dat deze maar 25 streepjes heeft, die staan voor 25 minuten.

Wat is nou het principe van deze tomaat?
Je zet de timer 25 minuten aan en je gaat dan zonder afleiding en jij richt je dan 25 minuten volledig op die taak, zonder telefoon, e-mail of andere storende factoren die jou van jouw taak kunnen afhouden en jouw gedachten kunnen afleiden. Je richt je alleen maar op die taak, that’s it. Je zet dus de wekker op 25 minuten en als deze afloopt, stop je voor 5 minuten pauze. Je gaat in die mini-break niets inhoudelijks doen, zoals je e-mail lezen of ander inhoudelijk werk, maar gewoon een kopje koffie halen, naar het toilet of een wandelingetje maken. Om je hoofd even de ruimte geven, zodat het weer productief kan zijn na de break. Na 5 minuten, ga je weer aan de slag. Je zet de wekker opnieuw op 25 minuten en je gaat weer met volledige focus aan de slag, 25 minuten lang. Als de wekker gaat, neem je opnieuw 5 minuten pauze. Dit herhaal je 4 keer. Na 4 zogenoemde ‘pomodoro’s’ wordt het tijd voor een langere pauze van 15 tot 30 minuten.

Deze techniek werkt super effectief en je zult merken dat het gemakkelijk werkt en dat je er heel productief van wordt. Ik zie het zelf vaak als een sport om alles uit die 25 minuten te halen. Dat geeft een heerlijk gevoel!

Nu heb jij misschien niet zo’n tomaatje. Dat is niet erg, want je kunt er ook je smartphone voor gebruiken. Er zijn diverse apps voor in omloop. Ik gebruik de gratis app ‘Be Focused’ die is ontwikkeld door Xwavesoft, maar je kunt ook een andere app kiezen om te gebruiken. Ze werken allemaal min of meer hetzelfde.

Succes met deze tip, ik wens je veel productieve Pomodoro’s toe!

Productief werken met de Pomdoro-Techniek®

De Pomodoro Techniek®-wekker voor meer productiviteit