Hoe je je persoonlijke effectiviteit verhoogd met een ontwikkeldag

Ben jij altijd druk en lijkt er nooit tijd te zijn om te werken aan dat goede idee dat je onlangs had voor je bedrijf? Lukt het je niet om tijd te maken om eens in die vakliteratuur te duiken en heb je al helemaal geen tijd voor persoonlijke ontwikkeling en groei? Plan eens een ontwikkeldag!

‘Een ontwikkeldag?!’, hoor ik je denken. Ja, maak hier regelmatig tijd voor. Even weg uit de waan van de dag en bezig zijn met zaken die belangrijk zijn, omdat ze me helpen om mijn bedrijf te laten groeien en omdat ze bijdragen aan mijn (persoonlijke) effectiviteit.

Niet met klanten bezig zijn

Tijdens zo’n dag ben ik aan wel het werk (ik werk immers aan mijn bedrijf), maar ik werk niet voor klanten en ik ben niet bezig met e-mails of het wegwerken van achterstallige taken. Nee, zo’n otwikkeldag is helemaal van mij. Ik heb een lijstje met punten waar ik in wil groeien, waar ik iets in kan leren en wat impact heeft op mijn bedrijf. Dat kan op veel verschillende gebieden zijn. Je kunt dan denken aan marketing gerelateerde zaken of ik laat me inspireren door ondernemers buiten mijn vakgebied. Soms gebruik ik zo’n dag om ein-de-lijk eens dat boek te gaan lezen dat ik had aangeschaft voor mijn werk. Geen ‘gewone’ werkzaken dus als e-mails, administratie, blogs schrijven of coaching. Het gaat om zaken die op langere termijn belangrijk zijn voor groei, maar die nooit urgent zijn. Maar het zijn wel altijd dingen waar ik blij van word, die mijn ‘voeden’.

Daar heb ik toch geen tijd voor?!

Als ik ondernemers vertel over een ontwikkeldag, zien zij zeker meerwaarde in zo’n blok in je agenda. Maar daarop volgen dan direct de bezwaren: ”ik heb daar helaas geen tijd voor” of “ik probeer het wel eens, maar toch zijn er altijd urgente zaken die ik voorrang moet geven”. En ik begrijp dat wel. Het kan lastig zijn om zo’n dag voor jezelf te houden als er weer dringende zaken voor je deur staan. Maar denk eens aan wat het je kan opleveren, aan persoonlijke effectiviteit en soms zelf productiviteit. Je krijgt er een energieboost van om bezig te zijn met zaken die jou helpen om te groeien, in plaats van te blijven hangen in de waan van de dag.

Waar word je blij van?

Soms is het lastig om er een hele dag voor uit te trekken. Als dat in jouw geval ook zo is, begin dan met een halve dag, of 2 uur. Blok die tijd, zonder jezelf af van alle prikkels om je heen (ook je mobiel) en ga aan de slag. Zorg wel dat het thema’s zijn waar je blij van wordt als ondernemer. Ga geen dingen plannen waar je eigenlijk niet aan wilt werken. Ik vind het bijvoorbeeld leuk om me te verdiepen in video-bewerking. Ik heb er echt ‘lol’ in. Daarom wil ik daar meer tijd en energie in investeren, ik wil er beter in worden. Maar vraag mij niet om een jaarrekening zelf op te stellen, dan wordt alle energie uit mijn lijf gezogen.

Probeer het zelf

Ontwikkeldagen dus. Heb jij ze al? Zo niet, ga het eens uitproberen. Plan ze t/m het einde van dit jaar. Gewoon als proef. Maar zorg er wel voor dat je die momenten GEEN andere afspraken inplant. Voet bij stuk houden als iemand toch je tijd op wil eisen die dag. Zo’n ontwikkeldag is belangrijk voor je toekomst, voor de groei van je business, dus waarom zou je die tijd niet voor jezelf houden? Het zal in het begin best wel even wennen zijn, want zo’n lege dag voelt vast heel onwennig, maar ik kan je uit ervaring zeggen, als je deze dagen vult met nuttige zaken die bijdragen aan jouw persoonlijke of zakelijke groei, dan is dat echt goud waard! Veel succes. Deel jouw ervaringen gerust met mij, je krijgt altijd antwoord.

In het kort samengevat

  • Plan je ontwikkeldagen verspreid over een heel jaar. Soms kan het ook voldoende zijn om een halve dag te plannen.
  • Hou een lijstje bij met zaken waarin jij zou willen groeien, wat wil je leren.
  • Bepaal steeds aan het eind van een ontwikkeldag in welk thema jij je de volgende keer gaat onderdompelen en schrijf dat thema dan in je agenda. Zo stel je een doel en zul je iets minder snel geneigd zijn om de afspraak met jezelf (dat is ook een afspraak!) te verschuiven of uit je agenda te schrappen.

Delen of reageren?

Wat vind je van mijn suggestie? Zou het voor je kunnen werken, of heb je nog twijfels? Je kunt hieronder reageren. natuurlijk mag je mijn tip ook delen via social media!

PS follow me on YouTube!

Plan een ontwikkeldag

Abonneer je op mijn YouTube kanaal