Multitasken vermindert je productiviteit

Multitasken is killing voor je productiviteit, wist je dat? Je denkt vast dat je sneller bent als je twee taken tegelijk uitvoert. Maar dat klopt dus niet…

Ben jij er ook iemand die regelmatig meerdere dingen tegelijk doet? Lekker actief bezig zijn, druk druk druk met meerdere dingen tegelijk. Heerlijk toch? Geeft zo’n lekkere kick, niet? Maar heb je er wel eens over nagedacht dat multitasken eigenlijk helemaal niet zo slim is? Er is een test die dat in 2 minuten kan aantonen. Je zult verbaasd zijn van de uitkomst.

Multitasken bestaat niet

De test komt uit het boekje ‘Multitasken bestaat niet’ van Dave Crenshaw. Hij schrijft daarin dat het woord ‘multitasken’ eigenlijk niet klopt. Wat je feitelijk doet is switchtasken, net als een computer. Die wisselt ook de ene taak af met de andere. Dus feitelijk voer je taken niet tegelijkertijd uit, maar wissel je steeds af tussen de ene en andere taak. Maar dan in rap tempo.

Test

De test in dit boekje is heel eenvoudig. Twee rondes waarin je dezelfde opdracht moet uitvoeren waarmee je binnen twee minuten het effect van multitasken ervaart. Je zult zien dat je tot wel 50% tijd kunt besparen! Echt waar. Uiteindelijk heb je dus 2 maal dezelfde opdracht uitgevoerd, maar dan op een andere manier en het is verbluffend sneller als je singletaskt.

Vermoeiend

Crenshaw schrijft ook dat multitasken heel vermoeiend is voor je brein. Veel vermoeiender dan taken één voor één afmaken. “Maar dat is zo saai”, hoor ik je al denken. Toch zie ik dat anders. Als je namelijk je taken ná elkaar uitvoert, in plaats van tegelijkertijd, dan hou je tijd over! Je bent sneller klaar met beide taken als je ze ná elkaar uitvoert. En die tijd kun je besteden aan dingen die jij leuk(er) vindt :-).

Fouten

Als je multitaskt, dan ligt er een gevaar op de loer. Namelijk, om meer en sneller fouten te maken, simpelweg omdat je brein niet met de volle aandacht bij de taak is. Beide taken krijgen niet 100% van jouw aandacht en daardoor is de kans op fouten bij het uitvoeren van je taak veel groten dan als je dat niet doet.

Monotasken of Singletasken

Als jij een echte multitasker bent, dan wil ik je graag uitdagen. Stop ermee zodra je merkt dat je meerdere dingen tegelijk aan het doen bent. Sta stil, kies bewust waar je mee verder gaat en leg het andere opzij. Dat komt hierna wel weer. We noemen dat monotasken of singletasken. Eén voor één je taken afwerken. Daarmee hou je focus en, is de kans op fouten aanzienlijk minder. In het begin zal het niet eenvoudig zijn om er mee te stoppen. Ik wens je veel succes!

Multitasken is niet productief

Multitasken is niet productief

Delen of reageren?

Werk jij al met deze techniek? Laat dan hieronder ene reactie achter. Vond jij deze tip nuttig? Deel ‘m gerust via social media! Dankjewel.