Hoe blijf je gemotiveerd als ondernemer?

Doe 1 ding!

Vandaag is het Blue Monday; de meest depressieve dag van het jaar. En zie het als toeval of niet, maar ik sprak vanochtend met ondernemers en ik merkte neerslachtigheid bij hen. Ze hadden moeite om de positieve flow te pakken, om de goede dingen weer te zien en door de lockdown heen te kijken. Wat kun je nou doen om dit tij te keren? Om weer in de positieve flow te raken? Je hebt maar één ding nodig, één stap is genoeg om weer dichterbij je doel te komen. En aangezien ik al tijdje geen video’s meer had maar wél die wens gehad om dat weer op te starten, dacht ik: “ik ga het gewoon doen!” Dus die ene reden was voor mij de aanleiding om deze video te starten op deze depressieve dag.

Als je kijkt naar motivatie, zeker in deze moeilijke tijd, merk je misschien ook bij jezelf dat je soms wel eens de motivatie verliest. Ik herken het ook. Het is niet makkelijk te zorgen dat je tijdens deze Lockdown positief blijft en dat je dat je aan de slag blijft om te zorgen dat je nieuwe klanten   ontmoet op opdrachten binnenhaalt.

De moed zakt je in de schoenen

Toch zorg ik ervoor dat ik steeds weer iets positiefs uit een dag haal of steeds een stapje zet om verder te komen waar ik naartoe wil als ondernemer. Eén ding, zoals ik al zei. Je hoeft maar één ding te doen en dan ben je alweer een stapje dichterbij van wat jij wil. En natuurlijk is het moeilijk soms en zak de ondernemersmoed je in de schoenen, ook bij mij. Maar je bent een hardwerkende ondernemer en je wilt je schouders er onder zetten zetten laat je laat je niet kisten.

Even sparren

Misschien kan het helpen om met een collega of een ondernemerscoach te sparren. Ik doe dat regelmatig met ondernemers die de behoefte voelen om hun ideeën of plannen tegen mij aan te leggen. Maar het hoeft niet met een ondernemerscoach. Je kunt ook zelf met collega-ondernemers sparren en van gedachten te wisselen. Of om even je gal te spugen dat je er genoeg van hebt. Maar probeer daarnaast ook één ding te vinden dat jou wel een goede dag bezorgt en dat jou in de goede richting zet.

Kijk omhoog!

Alleen kijken naar het negatieve helpt je niet om die negatieve spiraal te doorbreken. En het is nu eenmaal het feit dat hoe verder je naar beneden gaat, hoe moeilijker het is om weer naar boven te klimmen. De weg wordt steeds langer. Je wordt depressiever, moedelozer, neerslachtiger, je productiviteit daalt, je slaapt misschien slechter en je hebt meer zorgen. Dat is niet best voor je, dus hoe zorg je ervoor dat je vandaag één ding kunt doen om die negatieve spiraal te doorbreken? Zodat je niet nog verder naar beneden zakt maar je de weg naar boven pakt?

Zetje nodig

Ik hoop je met deze video jou net even dat zetje te kunnen gegeven die je nodig had om te zoeken naar dat ene ding wat jij nodig had om deze dag tot een succesvolle dag te maken. Mijn doel met deze video is om te kijken of we die positieve flow te pakken kunnen krijgen en we of elkaar daarbij kunnen inspireren. Elkaar helpen in de goede richting. Dus heb jij als ondernemer vandaag één ding gedaan wat jou heeft geholpen om een stap verder te komen in je bedrijf richting de toekomst, dat kan van alles zijn. Misschien heb jij een klant gebeld of net als ik een video opgenomen of afspraken gemaakt met de leverancier. Het maakt niet uit, als het maar het is wel positief is wat jij vandaag hebt gedaan om jouw bedrijf verder te helpen.

Wat heb jij vandaag gedaan?

Inspireer mij en andere ondernemers door te delen wat jij vandaag hebt gedaan om het een succesvolle dag te maken. Dat zou ik super leuk vinden. Laat je reactie hieronder achter.