Mindmappen geeft snel overzicht en rust

Weten hoe mindmappen je kan helpen om je ideeën te ordenen en kunt omzetten tot acties? Bekijk deze video van 1:39 minuten of lees hieronder het script.

Als ondernemer bruis je vaak van de ideeën. Er gaat van alles door je hoofd en je gedachten stoppen niet met draaien. Hoe zorg je er nou voor dat je die chaos in je hoofd omzet tot een overzichtelijk geheel dat je kunt omzetten in concrete stappen? Dat kan met Mindmappen.

Mindmappen is niets anders dan een groot vel papier waarin je een centraal thema stelt en daarmee ga je aan de slag om je gedachten te ordenen met de onderwerpen die in jou opkomen. Want die ga je dan op papier zetten.

Je begint met een centraal thema en daaromheen noteer je alle zaken die in jouw opkomen die met dat onderwerp iets te maken hebben. Je maakt vertakkingen, schrijft, tekent, het maakt niet uit, zolang het voor jou maar een betekenis heeft.

Een hele handige manier om mijn gedachten en ideeën te ordenen en om rust te krijgen in
mijn hoofd. En ook om mijn nieuwe plannen vorm te gaan geven. Als je zo’n mindmap bekijkt
dan kan je ineens wél de verbanden zien die je eerder niet zag. Je krijgt daarmee inzicht in logische stappen. Het helpt mij heel erg om mijn gedachten te ordenen en te structureren en die niet meer in mijn hoofd te laten broeien maar aan het papier toe te vertrouwen. Dan gaat het leven en wordt het echt.

Mindmappen kan ook op de computer. Met de gratis versie van het programma SimpleMind kom je al een heel eind. Een heel eenvoudig (de naam zegt het al) en makkelijk te gebruiken programma om een digitale mindmap te maken. SimpleMind werkt ook o.b.v. kleuren, wat helpt als je net als ik visueel bent ingesteld.

Ik heb je dus twee manieren laten zien waarom je met behulp van een mindmap je ideeën en hersenspinsels werkelijkheid kunt laten worden.

1. een papieren mindmap (die je kunt scannen met Scannable als hij af is en dan digitaal bewaren, altijd makkelijk!)
2. een digitale mindmap maken via het programma SimpleMind.

Ik hoop dat dit je inspireert om verder tot actie te komen en je ideeën tot leven kunt laten komen. Probeert het eens, dat is de beste manier om te ervaren of het ook voor jou werkt. Succes!