Loslaten

Als ondernemer herken je dit vast wel: je wilt je bedrijf graag laten groeien, maar het ontbreekt je aan tijd. Je bent vooral druk met de dagelijkse beslommeringen van je lopende opdrachten waardoor je nooit tijd over hebt om te werken aan groei van jouw bedrijf. Je wilt heel graag een volgende stap zetten. Je neemt je voor om vandaag echt aan de slag te gaan, maar voor je het weet ben je weer druk met van alles en nog wat en komt er van jouw voornemen niet veel terecht. En daar baal je stevig van!

Ik worstelde hier zelf ook jaren mee. Als ZZP-er probeerde ik tussen ‘de bedrijven’ naast mijn reguliere opdrachten mijn diensten als professional organizer aan de man en vrouw te brengen. Ik wilde heel graag van mijn passie mijn business maken. Maar je zult begrijpen dat dat niet echt wilde vlotten. Het kostte me veel moeite en het leverde veel te weinig op. Het lukte me nooit om voldoende tijd vrij te maken om te werken aan mijn passie. Het overkwam me regelmatig dat ik de dag vol goede moed begon, maar dat ik me na wat e-mails en telefoontjes weer liet leiden door de waan van de dag. Ik raakte verstrikt ik mijn eigen web. Ik deed mijn werk met veel plezier, maar mijn wens om mijn bedrijf verder te laten groeien, werd keer op keer de kop in gedrukt door het werk van lopende projecten. Ik werkte heel hard, maar toch stagneerde de groei van mijn bedrijf.

Het duurde lang voordat ik besefte in welk patroon ik vast zat. Ik realiseerde me dat als ik geen échte keuze zou maken ik mijn diensten als professional organizer nooit van de grond zou krijgen zoals ik het zou willen. Die gedachte maakte me verdrietig, want ik wilde zo graag mijn passie volgen. Ik heb lang geworsteld met het idee dat ik moest gaan loslaten, wat voor mij inhield afscheid nemen van klanten en van betaalde opdrachten. En dat was een lastig proces. Ik was bang om mijn veilige basis te verliezen, want die gaf me namelijk rust. Maar die veilige haven zorgde er tegelijkertijd ook voor dat ik op mijn plek bleef dobberen en dat ik niet in beweging kwam en de groei van mijn bedrijf stagneerde. Twee jaar geleden besloot ik dat het roer om moest.

Na mijn besluit heb ik afscheid genomen van een aantal opdrachten en klanten. De ruimte die ik daarna voelde en de rust die ik kreeg omdat ik een keuze had gemaakt, was in één woord: fantastisch! Eindelijk had ik tijd om mijn business echt vorm te gaan geven zoals ik wilde. Mijn passie was weer aangewakkerd en alles kwam in beweging doordat ik had losgelaten. Iets wat ik daarvoor echt jarenlang heb geprobeerd, maar wat me niet lukte, omdat ik er geen tijd voor vrij maakte. Sindsdien stroomt de energie weer door mijn lijf!

Uit eigen ervaring weet ik dus dat het niet gemakkelijk is om oude gewoontes af te leren en los te laten, maar het kan wel. Ik heb al verschillende ondernemers geholpen met het loslaten van bepaalde ineffectieve werkgewoontes. Ik heb ze geleerd om keuzes te maken en om te focussen op wat zij belangrijk vinden, zodat hun business verder kan groeien.

Twijfel en angst gaan hand in hand als je over loslaten denkt. Je weet nu immers wat je hebt, ook al is het misschien niet ideaal. Maar besef dat twijfel of angst je op je plek houden. Als je geen keuzes maakt en leert loslaten, blijf je stilstaan en dat wil je toch niet als ondernemer?! Het afleren van oude gewoontes is veel moeilijker dan het aanleren van nieuwe, dat is een ding dat zeker is. Loslaten is nu eenmaal een ingewikkeld proces. Het doet altijd een beetje pijn en dat willen we maar al te graag vermijden. Maar als je loslaat, krijg je meer ruimte. Geloof me!

Ik heb een paar tips ter inspiratie om jouw loslaat-vuurtje aan te wakkeren:

  • Denk na over wat belangrijk voor jou is en welke zaken jouw kostbare tijd écht waard zijn. Waar word je blij van? En wat kost je teveel energie?
  • Laat het dan los en maak een keuze, want dat geeft ruimte en lucht.
  • Zet kleine stapjes. Als je het nog te eng vindt. Begin dan met iets kleins, iets dat minder impact op je heeft. Oefening baart kunst.
  • Kijk voor je i.p.v. achterom. Als je je keuze hebt gemaakt, hou dan vooral vol en twijfel niet of het de juiste keuze is.
  • Probeer het, en als het niet slaagt, wijzig je koers. Maar ga wel varen! Wil jij vandaag iets loslaten? Laat het me weten en vul hieronder jouw reactie in.