In de soep

Planning loopt nooit zoals je denkt. Twee weken geleden ging het mis en dat terwijl ik een super belangrijke week had vol deadlines. Mijn agenda zat bomvol, net als mijn takenlijst trouwens. Als alles volgens plan zou verlopen, zou het allemaal precies passen. Maar het liep anders…..

Dit is vast ook herkenbaar voor jou. Heb je alles strak en goed gepland, loopt het toch anders dan jouw bedoeling was. En daar zit je als ondernemer niet op te wachten, want je hebt het druk!

Zomaar wat stoorzenders:

  • Het afronden van een deadline duurt nét even wat langer dan je had voorzien.
  • Er komt ineens een belangrijke afspraak tussendoor die echt niet kan wachten.
  • Een vergadering loopt uit.
  • Je staat in de file na een afspraak waardoor je later op kantoor terug bent en minder tijd hebt om je werk af te maken.

Of wat denk je van:

  • Je wordt gebeld door de kinderopvang, omdat je kind ziek is.
  • Je auto geeft een melding dat je direct de motor moet uitzetten en niet meer verder kunt rijden (ik heb het zelf meegemaakt met mijn nieuwe(!) auto toen ik onderweg was naar een klant).
  • Je leverancier levert de spullen te laat en nu loopt jouw planning in de soep.

Onverwachte gebeurtenissen zijn vervelend, maar niet altijd te voorkomen. Maar je kunt er wel rekening mee leren houden, door te zorgen dat je altijd lucht houdt in je agenda, waardoor je flexibel kunt zijn met je planning, zónder jouw doelen uit het oog te verliezen.

Tip
Plan dagelijks ad hoc momenten in. Start eens 2 uur ad hoc tijd per dag. “2 uur…..”, hoor ik je denken. Ja, 2 uur, ongeplande tijd, verdeeld over de dag. Tijd die over is als er geen onverwachte dingen gebeuren. Maar je zult zien dat hoe goed je jouw dag ook plant, er altijd onverwachte zaken gebeuren of dat die ene taak toch meer tijd kost dan je had verwacht. En dan is het fijn als je deze tijd hebt ingepland.

Je pauze is trouwens geen ad hoc tijd! Pauzes zijn om bij te tanken, te herstellen van inspanning, je gedachten te verzetten en nieuwe energie op te doen om weer fris door te kunnen gaan. Net als het weekend en vakanties dat trouwens zijn. Incidenteel een keertje wat schade inhalen kan heus geen kwaad, maar maak er geen gewoonte van, want je productiviteit holt ervan achteruit. En veel harder dan je denkt!

Ik ben heel benieuwd waardoor jouw dag wel eens in het honderd is gelopen. Deel het met me door een reactie achter te laten.