Grayscale : minder prikkels op je mobiel

Ben jij ook snel afgeleid door berichten, geluiden en meldingen op je mobiel? Je kunt die uitzetten, maar dat is vast niets nieuws voor je. Maar wist je dat de kleuren op je mobiel ook voor prikkels en afleiding zorgen? De oplossing is “grayscale” (US-Engels) of “greyscale” (met een ‘e’, voor UK-Engels).

Al die meldingen, geluiden en trillingen op je smartphone, je kunt er flink door overprikkeld raken. Natuurlijk weet je al dat je die berichtgevingen kunt uitzetten, maar wist je ook dat het kleurgebruik op je telefoon voor prikkels zorgt? De vele, vaak heldere kleuren maken het heel aantrekkelijk om er naar te (blijven) kijken en van de ene app of website naar de andere te gaan en zo word je steeds weer verleid om te blijven kijken. In dit artikel vertel ik je meer over de schermweergave ‘grijstinten’ (ook wel grayscale of greyscale genoemd).

Fifty Shades op je mobiel

Grayscale is een weergave op je telefoon (iPhone) waarbij je scherm alleen maar grijstinten toont. Fifty Shades of Grey oftewel Vijftig Tinten Grijs dus :-). Geen heldere kleuren die alle kanten op schieten, maar rustige eentonige grijstinten. Veel fijner voor je ogen en een stuk saaier, maar dat is nou juist de bedoeling! Door het inschakelen van deze schermweergave wordt het gebruik van je telefoon een stuk minder aantrekkelijk en kun je met meer aandacht bij je werk blijven. Ik moet toegeven, in het begin is het even wennen. Dat duurde bij mij zo’n 1,5 dag. Ik heb het nu een week geprobeerd en ik ben er nog steeds blij mee. Dat alles in dezelfde tint is geeft mijn ogen meer rust. Soms switch ik nog wel eens naar de gewone kleurweergave, maar als ik aan het werk ben, zet ik de grayscale-modus aan.

Hoe stel je grayscale in op je iPhone*?

  • Ga naar Instellingen,
  • Klik op Algemeen,
  • Klik op Toegankelijkheid,
  • Klik op Aangepaste weergave,
  • Klik op Kleurfilters en zet deze optie AAN.
Grayscale Iphone

Grayscale-modus Iphone

 

Goed om te weten

Ik ben erg te spreken over deze rustige schermweergave, maar het is inderdaad even wennen. En het heeft niet alleen voordelen. Zo kun je met de grayscale-modus geen kleuren zin in je foto’s of filmpjes. De kleuren zijn er wel, maar deze worden niet weergegeven als je mobiel in de grijstinten-modus staat. Dat kan soms een nadeel zijn.

Een ander belangrijk punt is je schermcontrast. Zet je schermcontrast vrij hoog, want anders kun je in sommige omstandigheden je telefoon niet goed bedienen, omdat het scherm dan te donker is en de apps grijs zijn. Dat gebeurt vooral op een zonnige dag, zo ontdekte ik deze week :-).

Interessant artikel?

Wat vond je van dit artikel? Helpt het je, of juist niet? Je kunt hieronder reageren. Natuurlijk mag je mijn tip ook delen via social media!

PS follow me on YouTube!

Tijdsurfen en structuur aanbrengen in je e-mailmappen

Abonneer je op mijn YouTube kanaal