Foto’s organiseren

Hoe organiseer ik eenvoudig en snel mijn foto’s? 

Bekijk hier de video van 2:39 minuten of lees het script hieronder.
Ik kreeg een kijkersvraag van Maaike over het organiseren van haar foto’s. Ze haalt regelmatig haar foto’s van haar iPod en iPad af, maar ze vindt het lastig om daar een ordening in aan te brengen. Het kost haar moeite om haar foto’s terug te vinden en ze zocht naar een manier waarop dit makkelijk en eenvoudig zou kunnen. Ik gaf haar de volgende tips.

Deel je foto’s in op jaarbasis, dus maak voor elk jaar een map aan, dan heb je al een grove onderverdeling gemaakt. Elke foto is voorzien van een datum en daarmee kun je de foto’s heel eenvoudig naar het juiste mapje  slepen. Wil je nog een stapje verder gaan in het organiseren van je foto’s? Maak dan in elke jaarmap per gebeurtenis een mapje aan. Zo kun je een weekend weg of op vakantie zijn geweest of heb je een verjaardag gevierd en daar maak je dan vervolgens mapjes voor aan, per gebeurtenis.

Wil je nu nóg iets verder gaan met het organiseren van jouw foto’s, dan kun je er voor kiezen om de gebeurtenis-mappen te voorzien van een datum. Je start dan met de datum in de volgende notering ‘JJDDMM’ en daarachter komt vervolgens de naam van de gebeurtenis, waarmee je de sorteervolgorde kunt beinvloeden. Je krijgt dan bijvoorbeeld: 20160609_FamilieweekendTerschelling.

Het voordeel van sorteren op cijfers in plaats van op alfabet, is dat de sorteervolgorde eenduidig is. Cijfers sorteren namelijk veel eenduidiger dan het alfabet. Stel je voor: je bent een weekend weggeweest naar Terschelling met je familie, bewaar je die gebeurtenis dan bij de ‘W’ van weekend, bij de ‘T’ van Terschelling of bij de ‘F’ van familieweekend. Dan heb je al drie mogelijkheden en dat kan verwarrend worden, zeker als je verschillende gebeurtenissen per jaar hebt, want dan wordt het al snel onoverzichtelijk. Wanneer je met cijfers gaat sorteren, is dat een stuk duidelijker.

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt. Ga je aan de slag met het organiseren van je foto’s dan wens ik je daarbij heel veel plezier en succes en nog een laatste tip: vergeet niet om regelmatig een backup te maken van jouw foto’s!

Kijkers