Experiment staand werken – deel 2

Het is alweer twee weken geleden dat ik ben gestart met mijn experiment met staand werken. Ik kreeg er veel leuke reacties op en ik ontving zelfs een mail van Karen. Mijn artikel had haar blijkbaar geïnspireerd en zij experimenteert nu met mij mee! Ze had een leuke foto bijgevoegd, die ik bij dit artikel heb geplaatst. Hoewel ik ‘pas’ twee weken bezig ben, ben ik bijzonder positief gestemd.

Oké, ik moet toegeven, de eerste paar dagen vielen niet mee. Pijn in mijn rug, in mijn benen en mijn voeten. Het was echt even schakelen voor mijn lichaam. Wat ik wel direct merkte was dat ik veel bewuster omging met mijn houding achter de computer. En ik liep vaker dan voorheen even weg van mijn bureau voor een stukje ontspanning. Het leverde overigens wel rare blikken op, mijn ‘bureau-stellage’. Iedereen die bij mij op kantoor kwam, nodigde ik uit om even plaats te nemen achter mijn verhoogde bureau. Het was leuk om te zien dat ze positief verrast waren door de prettige werkhoogte.

Dansen

Nadat mijn lijf wat meer gewend was aan de nieuwe werkhouding ging het steeds beter. De pijn verdween en ik voelde me energieker en daadkrachtiger dan ooit. En een leuke bijkomstigheid: ik kreeg er vooral veel lol in om het ‘anders’ te doen dan anders. Ik betrapte mezelf er op dat ik af en toe zelfs een beetje stond te dansen op de muziek die ik aan had staan. En ik blijk niet de enige, want Karen, de vrouw die met mij het experiment is aangegaan, doet het ook!

Mentale vooruitgang

In mijn vorige artikel schreef ik al over het feit dat er wordt beweerd dat je productiever bent als je staand werkt. Hoewel ik er nog niet helemaal de vinger op kan leggen, kan ik je wel zeggen dat ik met sprongen vooruit ben gegaan, want, mijn webinar is eindelijk af! Een klus waar ik best wel tegenaan hikte. Ik werkte er al een tijdje aan, maar ik boekte maar mondjesmaat vooruitgang. Tot mijn verbazing ging dit wel beter toen ik staand werkte. Ik kon sneller doorpakken en ik was er actiever mee bezig dan toen ik nog zittend werkte. Ik vermoed dat het komt omdat niet alleen je lijf in een actievere stand is als je staat, maar dat dit ook wat met je mindset doet. Ik merk echt dat ik meer dingen gedaan krijg en me meer voldaan voel aan het eind van de dag.

Meer energie

Inmiddels heb ik mijn laatste sessie bij de osteopaat gehad voor mijn schouderklachten en zij was zeer tevreden over mijn voortgang. Ik hoef voorlopig dus niet meer terug te komen :-). Dat komt enerzijds door de extra oefeningen die ik voortaan met regelmaat doe, maar anderzijds voel ik ook dat vaker staand werken een positieve bijdrage levert aan mijn houding en ook aan mijn vitaliteit. Ik ben een echt ochtendmens. ’s Avonds is mijn energieniveau echt een stuk minder dan overdag. Maar nu ik veel vaker staand werk, heb ik hier minder last van. Echt waar! Ik merk een aanzienlijk verschil in het behoud van mijn energie gedurende de dag en avond dan vóór mijn experiment. Gaaf hè?

Afwisseling

Een rondje googlen op ‘staand werken’ levert diverse artikelen op over de voors en tegens van staand of zittend werken. Langdurig achtereen staand werken met zeer beperkte beweging kan de doorbloeding in je benen negatief beinvloeden. De andere kant van de medaille is dat te lang werken in een zittende houding de kans op bijv. diabetes en obesitas aanzienlijk verhoogt. En erger, in meerdere onderzoeken lees ik dat je levensverwachting achteruit gaat als je te veel en te vaak zit! ‘Zitten is het nieuwe roken’ is ook iets wat ik steeds vaker om me heen hoor. En ik weet niet of het jou ook opvalt, maar ik zie de laatste tijd steeds vaker berichten voorbij komen over staand werken. Zo ook dit artikel op MT.nl, dat gisteren gepubliceerd werd. In de meeste artikelen wordt overigens geadviseerd om staan en zitten regelmatig af te wisselen. Ik kan gelukkig van twee walletjes eten, want ik kan staan én zitten. Ik wissel dus af en toe van plekje, maar heel praktisch is dat op dit moment nog niet.

Stoorzender

Want waar ik me bijvoorbeeld nu dagelijks aan stoor, is de rommelige werkplek. Het sta-gedeelte is nu nog provisorisch verhoogd met wat archiefdozen. Mijn bureau staat in de steigers, zeg maar. Fijn is wel dat ik aan de ene kant kan zitten en aan de andere kant kan staan. Makkelijk om af te wisselen, zou je zeggen. Maar dat is niet waar. Want hoe doe je dat met je beeldscherm? Dat moet ik nu steeds 180 graden draaien als ik wil gaan zitten. En dat ding ís me toch zwaar…..Maar dat is niet alles, want als ik ga zitten, moet het beeldscherm ook weer een stukje naar beneden. Niet zo praktisch dus. Als oplossing denk ik aan het bevestigen van het beeldscherm aan een beugel aan de muur, zodat ik het kan draaien én in hoogte kan verstellen. Voor het verhogen van mijn werktafel lijkt een ’bed-tafel’ (maar dan hoger) mij de meest praktische en elegante oplossing. Dan kan ik zitten en staan makkelijk afwisselen zonder veel moeite. Ik denk er nog even over, maar ik ga in ieder geval nog even door met staand werken. Het bevalt me prima zo!

Samengevat:

  • Ik heb geen (!) schouderklachten meer (al moet ik er wel op blijven letten natuurlijk);
  • Ik voel me actiever én slagvaardiger als ik staand werk;
  • Ik heb minder de neiging tot uitstellen van vervelende klusjes;
  • Ik rond het werk sneller af;
  • Ik pak nieuwe dingen sneller op;
  • Ik doe een dansje tijdens mijn werk, goed voor mijn humeur ;-);
  • En last but not least, ik ben ’s avonds veel fitter dan voorheen.

Heeft mijn experiment jou ook overtuigd en wil jij net als ik de proef op de som gaan nemen? Of heb je suggesties voor mij hoe ik een oplossing kan vinden voor het probleem met het verhogen van mijn bureau en mijn beeldscherm? Deel je foto of je commentaar met me. Ik hoor graag van je!