Digitale Fitheid®

Digitale Fitheid®: hoe fit ben jij?

 • Gebruik jij nog steeds je muis om door je computer te navigeren?
 • Zoek jij regelmatig naar documenten of e-mails en kost dat meer tijd dan je wilt?
 • Bewaar jij informatie soms dubbel, voor de zekerheid?

Misschien herken je bovenstaande punten. Wees dan gerust, je bent niet de enige. Maar je kunt er eenvoudig wat aan doen! Werken aan je digitale fitheid® maakt je productiever en veerkrachtiger en kan je heel veel tijd besparen en werkplezier opleveren. En nee, je hoeft echt geen nerd te worden om slimmer te werken.

Informatie vergaren, verwerken, vastleggen en weer vinden

In mijn praktijk zie ik hoe we steeds meer worstelen met het verzamelen, verwerken, vastleggen en weer vinden van informatie. Hoe verzamel je al die informatie, waar bewaar je het, en belangrijker, hoe zorg je dat je die informatie weer terugvindt als je het nodig hebt? Als je digitale fitheid nog niet optimaal is, dan kan dat heel veel tijd en frustratie kosten. Uit onderzoek* is gebleken dat:

 • we zo’n 240 uur per jaar besteden aan zoeken,
 • we zo’n 40 dagen per jaar aan het compenseren zijn wat we vergeten of kwijt zijn,
 • het gehannes met computers ons tussen de 40 en 400 uur per jaar kost.

*bron: digitalefitheid.nl

Oeps! Dit leidt tot frustratie, werkdruk, stress en gaat te koste van je productiviteit, je slagkracht en je humeur, je mentale fitheid. En dat is voor niemand leuk, toch?

Bespaar honderden uren per jaar

Digitaal fit blijven is essentieel om je productiviteit als ondernemer, maar ook van je medewerkers, op peil te houden. Het kan je letterlijk honderden uren per jaar schelen als je dagelijkse routine zaken iets ander gaat uitvoeren en meer gebruik maakt van de mogelijkheden van jouw computer. En dat heeft niets te maken met je opleidings- of intelligentie niveau :-).

Hoe ver jij gaat in je Digitale Fitheid kun je zelf bepalen, net als in de sportschool. Maar dat je er tijd mee kunt besparen, staat vast.

“Wauw, ik heb in 5 minuten al meer geleerd dan van de uitleg van onze ICT-beheerder” – deelnemer training MS Teams

De missie van Digitale Fitheid ®

Martijn Aslander en Mark Meinema zijn de drijvende krachten achter Digitale Fitheid ® (www.digitalefitheid.nl). Hun missie is om Nederland Digitaal Fitter te maken en tijd, energie te besparen en slagvaardiger te worden door slimmer om te gaan met je informatiekapitaal. Zij noemen dit met een fraai woord ook wel informatie-liquiditeit. Hoe toegankelijk is jouw informatie? Als je digitaal fit blijft, kun je als kenniswerker al gauw een paar honderd uur per jaar besparen.

Als ervaren trainer en coach op het gebied van persoonlijke effectiviteit voel ik me nauw verbonden met dit onderwerp. Ik kom het dan ook regelmatig tegen in mijn praktijk en zie met eigen ogen dat kleine aanpassingen in het dagelijkse gebruik van de computer al verlichting zal geven. Dus ik steun de missie van Martijn en Mark van harte en ik heb hun toestemming om de geregistreerde merknaam hier gebruiken. Zo kunnen we nog meer mensen bereiken om Digitale Fitheid onder de aandacht te brengen.

De 5 pijlers van Digitale Fitheid ®

Digitale Fitheid bestaat uit de volgende 5 pijlers:

 1. Digitaal bewustzijn
 2. Digitale hygiene
 3. Digitale vaardigheden
 4. Persoonlijk Kennis Management (PKM)
 5. Persoonlijke groei m.b.v. technologie

Op de site van Digitale Fitheid vind je meer uitleg over elk van deze pijlers.

Meer info?

Wil jij meer weten over mijn aanpak? Bel me op 06-21860892.

Digitale Fitheid : hoe fit ben jij? Firmbee via Pixabay