Digitaal Fit: van moeten naar willen

Geplaatst op 10 maart 2023 Onder Geen categorie

Ik was laatst bij McDonalds en zag het volgende:

Hongerige bezoekers, jong en oud(!) bestelden hun eten aan de bestelzuil. Zonder problemen voerden zij hun bestelling in, gebruiken kortingscodes waarvan ze de 15 cijfers handmatig (!!) moesten intypen omdat de scanfunctie van de QR niet werkte en ze betaalden tenslotte gemakkelijk met hun mobiel. Geen gemopper, geen gezucht, geen weerstand. Lachend richting de balie om het eten te halen! Een andere manier van werken is dus blijkbaar niet zo lastig als je er zelf maar direct voordeel van hebt.

Bij het aanleren van nieuwe digitale werkgewoontes is dat feitelijk net zo. Het probleem is alleen dat je daar meestal niet zelf voor hebt gekozen en dat je het voordeel niet direct ziet of ervaart. Het is gedoe! Het gaat toch ook goed op de huidige manier? Ineens kun je documenten niet direct meer vinden, kost het je meer tijd om hetzelfde werk te doen en je moet je werkroutine gaan aanpassen. Dat geeft onrust, je moet er tijd instoppen en dat heb je nou juist niet.

Dat zie ik regelmatig gebeuren bij organisaties die overgaan naar een andere software, zoals Microsoft 365. Luisteren naar de gebruikers en hen meenemen in de nieuwe werkgewoontes vraagt meer tijd en aandacht dan het installeren van de zelfscan-app op hun mobiel. Heb hier als organisatie aandacht voor. Digitaal fit zijn gaat niet vanzelf. Wil je moeten ombuigen naar willen, stel dan de gebruiker centraal, niet de tool of techniek.

Tijdens de Maand van de Digitale Fitheid deel ik tips en inzichten om digitaal fitter te worden. De post van vandaag past bij pijler 1 van Digitale Fitheid: digitaal bewustzijn.

Fotobron: Tripadvisor, McDonalds Schiphol

fotobron Tripadvisor