Clubhouse de Drop-in audio chat
Ken jij Clubhouse social media app al? Clubhouse de Drop-in audio chat is een nieuw social media platform voor iPhonegebruikers op basis van voice-only. Via deze vorm van social media maakt kun je live chatten (echt praten dus). Waarom ik enthousiast ben? Lees snel verder of check de video.
Drop-in chat (voice-only)
Clubhouse drop-in audio chat is een nieuwe social media app die volledig gebaseerd is op stemgebruik, voice dus. En dat is uniek want als je naar Twitter kijkt, Facebook of Instagram dan is dat gebaseerd op tekst of foto’s en video’s. En een Podcast is wel gebaseerd op stem maar niet op interactie. En daar maakt Clubhouse het verschil. Op een Podcast kun je dus niet direct reageren en dat kan wel bij Clubhouse. Direct in gesprek met de spreker, via de app op je iPhone (nu alleen nog voor iPhone beschikbaar).
Clubhouse zendt live uit – geen opnames
Het bijzondere aan Clubhouse social media app is dat het live broadcasting is, dus het wordt live uitgezonden. Clubhouse moet je eigenlijk zien als een huis vol met kamers, ‘rooms’ noemen ze die in Clubhouse. Het aantal onderwerpen kan oneindig zijn. Maar elke kamer heeft dus een specifiek thema of onderwerp waar over gesproken wordt.
Loop een Clubhouse room binnen (drop-in & chat)
Je kunt via interesses aangeven op welke kamers jij geattendeerd wilt worden als deze live gaan. Je kunt dan deelnemen aan zo’n ‘room’ door de kamer binnen te gaan. En dan ben jij eventueel samen met andere mensen in deze kamer aanwezig. Je luistert of je praat mee, wat jij wilt. Wat jullie gemeen hebben is de interesse voor het onderwerp.
Clubhouse room-moderator
Elke kamer heeft een ‘moderator’ die op het virtuele podium staat. De ‘moderator’ heeft de controle over de ‘room’. De ‘moderator’ kan dus deelnemers uit het publiek uitnodigen ‘on stage’ op het podium om iets te vertellen of te delen over het onderwerp. Dat kan door met de stem uit te nodigen, dus ‘en public’ of via een button waarmee je een bericht in je account krijgt dat de spreker je uitnodigt om mee te praten.
Raise-hand functie
Maar ook als je niet wordt uitgenodigd door de ‘moderator’ kun je via de ‘raise hand’ button aangeven dat je iets wilt zeggen met betrekking tot dit thema. De ‘moderator’ kan je dan op het podium halen en jou het woord geven. Jij zet je microfoon aan en kunt spreken in de groep. Maar je hoeft dus niet het woord te nemen; je kunt ook gewoon deelnemen door alleen te luisteren.
Feesthoedje
Clubhouse gebruikt de emoticon met het feesthoedje (https://getemoji.com) bij jouw profielfoto als je nieuw bent op Clubhouse. Na zeven dagen verdwijnt dat feesthoedje vanzelf. Zo kun je dus makkelijk zien welke nieuwe gebruikers er zijn toegevoegd aan Clubhouse.
Volgen en gevolgd worden
Je kunt de Clubhouse gebruikers volgen; klik op de ‘follow’ button bij het profiel van een gebruiker die jij interessant vindt. Andersom kunnen anderen jou ook volgen. Je kunt zo heel laagdrempelig met iemand in gesprek komen die aan de andere kant van de wereld zit. Heel tof om op zo’n laagdrempelige manier contact te maken en écht met elkaar te praten.
Onderwerpen en thema’s per kamer
De onderwerpen of thema’s waar over gesproken wordt in clubhouse zijn eigenlijk oneindig. Je kunt over elk onderwerp een room starten als je dat wilt. Dat kan zakelijk zijn maar ook iets privé‘s. Het kan gaan over bijvoorbeeld coaching of sales, marketing, mindset maar het kan net zo goed gaan over UFO’s (ik zat vanochtend in zo’n room….) of je gaat gezellig bijkletsen bij een vrijdagmiddag borrel. Nogmaals, een laagdrempelige manier om in contact te komen met mensen die je nog niet kent, via je stem! Het is dus een hele nieuwe manier om met elkaar verbinding te leggen door te spreken.
Clubhouse regels
Er geldt ook een aantal regels binnen Clubhouse waar gebruikers zich aan moeten houden:
1. De moderator bepaalt wie er op het podium komt en het woord mag nemen.
2. Je gebruikt nette taal en bent respectvol naar anderen
3. Opnames zijn verboden – het is live
4. Het publiek heeft geen ‘unmute’-knop, sprekers op het podium wel.
5. Wil je iets zeggen, gebruik de ‘raise hand’ functie en de moderator krijgt daar een melding van.
6. Vul je bio in zodat deelnemers kunnen zien waar jij je mee bezig houdt.
Ik heb je nu over een aantal voordelen verteld over Clubhouse. Nog even samengevat:
Voordelen
- Gebaseerd op stem, geen fancy foto’s of video’s nodig.
- Laagdrempelig
- Spreken mag, hoeft niet
- Je expertise delen of juist nieuwe dingen leren
- Nieuwe mensen leren kennen
- Te combineren met activiteit als hardlopen, autorijden of tuinieren.
- Via je interesses kun je aangeven waar jij op geattendeerd wilt worden.
- Events kun je toevoegen aan je agenda.
Nadelen
- Alleen beschikbaar voor iPhone gebruikers
- Toegang door uitnodiging van bestaande gebruikers van clubhouse. ‘By invitation only’
- Het werkt verslavend 🙂….kies jouw kamers zorgvuldig.
Mijn vraag aan jou
Waarover zou jij meer willen weten, willen sparren net mij en andere ondernemers op het gebied van persoonlijke effectiviteit en ondernemerschap? Deel het hieronder, wie weet start ik binnenkort mijn eigen ‘room’.
Deel jouw ervaring met Clubhouse
Ben je al gebruiker van Clubhouse? Wat brengt het je. Of wat mis je? Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring. Laat hieronder een reactie achter.
Kadootje!
Ik heb 3 uitnodigingen die ik weg mag geven aan mensen die dit medium interessant vinden en daar een bijdrage aan willen leveren. Ben jij nieuwsgierig naar Clubhouse en heb je wat vertellen? Meld je dan bij mij wie weet treffen we elkaar dan op Clubhouse.
0 Reacties