Blij met de draak

Deze blog is interessant voor jou als je sneller praat dan dat je kunt typen.

Je zit in de auto en je krijgt ineens een geweldig idee. Maar ja, je kunt het niet opschrijven, want je bent aan het autorijden. Of je bent op je smartphone lange berichten aan het typen, omdat je je laptop niet direct bij de hand hebt. Maar echt ideaal is dat niet. Teksten typen kost zeeën van tijd, maar er is een simpele oplossing voor, die ik met je wil delen.

Het gebeurde mij namelijk ook regelmatig dat ik driftig aan het typen was om teksten te produceren. E-mails beantwoorden, offertes maken, artikelen schrijven of website teksten uitwerken, om maar eens wat te noemen. Dat is gelukkig verleden tijd, want ik heb hiervoor een geweldige app gevonden die me veel werk uit handen neemt: namelijk de dicteer app “Dragon”. Het zet mijn ingesproken teksten automatisch om in geschreven teksten. Het enige wat je hoeft te doen is praten! Makkelijk toch?! Het is echt een fantastische app.

Ik had in eerste instantie zo mijn bedenkingen over deze app. Zou het wel echt werken? En zouden de teksten die ik inspreek wel correct worden omgezet? Nou, ik kan je zeggen, het werkt geweldig! Het bespaart je veel tijd en je productiviteit krijgt er een flinke boost van, zelfs als je – net als ik- al vele jaren moeiteloos met tien vingers blind kunt typen! Je gedachtes gaan nu eenmaal sneller dan je vingers kunnen typen. Kun je nagaan wat deze app met je productiviteit doet als je nog niet met tien vingers typt….

Ik heb de tekst van dit artikel dus ook ingesproken in Dragon, inclusief de interpuncie. Dat werkt heel simpel door gebruik te maken van de woorden “punt” of “komma” in je tekst. Je kunt je tekst ook opmaken met opdrachten als “nieuwe regel”, “nieuwe alinea”. Het werkt echt heel makkelijk. Je download de app en klikt op de opnameknop om de opname te starten. Zodra je begint met praten, zie je in het scherm dat de rode volume-balkjes bewegen. Dat betekent dat Dragon jouw teksten aan het opnemen is. Als je klaar bent met het inspreken van (een gedeelte van) je tekst, tik je midden op het scherm om de opname te stoppen. Je gesproken tekst wordt dan direct op het beeldscherm getoond, inclusief de punten en de komma’s als je die hebt ingesproken. Als je tijdens het inspreken een fout maakt, kun je doorgaan en de tekst later aanpassen, of je stopt de opname en klikt op het prullenbak-icoon. Je kunt dan de gehele notitie verwijderen of alleen de laatste aantekening. Vervolgens ga je verder waar je gebleven was.

Een voorbeeld van hoe het werkt:

Download Dragon, start de opname en begin met praten:
“Dit is een gesproken tekst [punt]. Ik neem dit op in Dragon en het programma zet mijn gesproken teksten automatisch om in geschreven tekst [punt]. Dat is toch geweldig [komma] of niet [vraagteken uitroepteken]”.

Als je duidelijk hebt gesproken, heeft Dragon al je woorden herkent inclusief de punten, komma en het vraag- en uitroepteken van deze tekst. Loop de woorden nog even na en check ten slotte de spelling en, voilà, je tekst is klaar voor gebruik in welke applicatie dan ook. Kopiëren is een fluitje van een cent.

Belangrijk voor deze app is dat je ABN (Algemeen Beschaafd Nederlands) spreekt, want Dragon begrijpt dialect niet. Praat rustig en duidelijk, articuleer goed en geef aan waar je leestekens wilt en Dragon doet de rest voor je. Dragon is vrij gevoelig voor omgevingsgeluiden. Gebruik je een headset, dan heb je daar niet zoveel last van.

Het fijne van deze app is dat je de teksten die je hebt ingesproken vanuit Dragon direct kunt delen met andere applicaties, zoals e-mail op Facebook en Twitter. Je kunt de tekst ook met 1 klik kopiëren om bijvoorbeeld in een WhatsApp bericht of sms te plakken.

Het mooiste van alles is dat deze app gratis is! Je kunt ook betaalde software kopen van Dragon (die uiteraard veel uitgebreider is dan de gratis applicatie), maar met deze app kun jij elke dag al veel tijd besparen! Het maken van teksten wordt zo een fluitje van een cent. Dus download de app en ga direct aan de slag. Je zult versteld staan van het resultaat.

Deel je ervaring, en plaats hieronder jouw reactie (die je uiteraard in Dragon hebt ingesproken). Ik ben benieuwd!