6 tips tegen stress voor je vakantie

Vakantie.

Een heerlijk vooruitzicht, maar voordat je zover bent…..poeh, dat geeft een hoop stress! Je wilt tenslotte graag ‘alles’ afwerken voordat je naar je vakantiebestemming vertrekt. Maar je wordt er erg onrustig van, want het is zo veel! Op vakantie gaan voelt vaak als een deadline waar je naar toe werkt om alles af te krijgen. Alles moet dan af zijn, want wie wil er nu niet op vakantie gaan met een blanco todo lijstje en een lege inbox? Ik heb een paar tips voor je zodat je rustiger naar je vakantie kunt toewerken.

1. Stop met denken

Je baalt enorm van de berg werk die er nog voor je ligt. ‘Dit krijg ik nooit af!’, ‘hoe moet ik dit in hemelsnaam doen?’ en ‘ik red het niet!’ zijn dan veel voorkomende gedachten. Allemaal negatieve energie. Stop ermee, nu! Het helpt je niets verder. Sterker nog, je maakt het alleen maar erger.

2. Maak een ‘dwarrel’-lijstje

De onrust voor je vertrek komt meestal doordat je hoofd vol zit met losse eindjes. Ze dwarrelen door je hoofd en om deze er uit  te krijgen, pak je nu pen en papier en ga je schrijven. Alles, maar dan ook alles wat er ook maar in je op komt, schrijf je op. Zet de wekker op 5 minuten en focus enkel en alleen op het leegmaken van je hoofd en het schrijven van je lijstje. Het maakt niet uit hoeveel taken of ideetjes of losse flodders je opschrijft en ook niet in welke volgorde. Het wordt vast een flinke lijst, maar laat je niet ontmoedigen. Denk aan het eerste punt, stop met die negatieve gedachten dat het je nooit gaat lukken om deze lijst af te werken. Het enige dat je in deze stap doet, is ruimte maken in je hoofd. Simpel!

3. Bepaal de volgorde van je prioriteiten

Maak op basis van je ‘dwarrel’-lijstje een selectie van de items die jij nog voor je vakantie wilt afwerken. Je maakt feitelijk een ‘short’-list. Wat moét nu echt gebeuren? En dan bedoel ik ook echt moet! Moet dat ene project of die ene taak die al zo lang op jouw to-do lijst staat ook echt nu nog worden opgepakt? Of kan dat ook best nog even wachten?

4. Be real

Hoeveel tijd heb je nog voordat je op vakantie gaat om zaken af te werken? Dit is een belangrijke stap, omdat je dan pas realistisch kunt bepalen of alle items op je ‘short’-list ook echt wel passen in de beschikbare tijd. Je kunt wel van alles willen, maar als je tijd beperkt is, zul je kritisch moeten zijn. Tenzij je dag en nacht wilt werken natuurlijk ;-). Leg dus nu je short-list naast je beschikbare tijd. Wees realistisch! Je wilt tenslotte toch graag zonder al die stress op vakantie gaan.

5. Focus

Ok, je bent er nu klaar voor, maar…..afleidingen liggen altijd op de loer. Je onderbewuste zal je zelfs proberen te saboteren als je niet oppast. Hou je aan je lijstje en focus je aandacht en energie daar op en nergens anders op. Laat je niet afleiden, want dan kom je in tijdnood en krijg jij je short-list niet af.

6. Vink af

Klaar met een taak? Het afvinken of doorstrepen van een taak op jouw lijstje heeft een magisch effect. Het ruimt lekker op en zo zie je dat je lekker bezig bent. Dus strepen zodra je klaar bent met een klus. Haal dan even diep adem en ga verder met de volgende taak op jouw short-list.

Als je het zo leest, lijkt het simpel. En eigenlijk is het dat ook! Jezelf opfokken heeft geen zin. Ga dus nu aan de slag. Succes, ik wens je een ontspannen start van je vakantie!

Photo Credit: <a href="https://www.flickr.com/photos/78306580@N07/13308415475/">TSI Healthcare</a> via <a href="http://compfight.com">Compfight</a> <a href="https://www.flickr.com/help/general/#147">cc</a>