Wat is jouw rol?

Geplaatst op 26 januari 2015 Onder Planning & Tijd

Een goede planning maken kost tijd. En tijd is nou net datgene dat je als ondernemer altijd te kort komt. Je laat je vaak leiden door de waan van de dag, omdat je er simpelweg niet aan toe komt om je planning grondig te bekijken. Toch kost het níet maken van een planning je op langere termijn veel meer tijd dan je denkt en dat kost geld! Zonder goede planning, verlies je sneller focus en ben je eerder geneigd om je te laten leiden door de waan van de dag.

Wil jij je doelen behalen, dan is het belangrijk om focus te hebben. Focus op wat jij belangrijk vindt, waar jij heen wilt met jouw bedrijf. En dat moet je meenemen in jouw planning. Daarbij gaat het niet alleen om je agenda, om de tijd die je moet plannen. Feitelijk komt dat pas op de laatste plaats. Het is eerst zaak om de rollen in jouw leven te bepalen, want dat vormt de basis van jouw bestaan.

Beantwoord deze 5 vragen om een goede basis te leggen voor jouw planning, zodat je je doelen gaat behalen.

1. Welke rol heb je?

Voordat je start met plannen, is het heel belangrijk een goed beeld te hebben van alle rollen in jouw leven. Niet alleen in je bedrijf, maar ook in je prive leven. Naast ondernemer of professional ben je misschien vader of moeder, broer of zus, vriend of vriendin of vrijwilliger bij een vereniging of club. Zorg dat je een goed beeld hebt van alle rollen in jouw leven voordat je start met je planning.

2. Waarom heb je deze rol eigenlijk?

In je rol als ondernemer werk je hard en doet er alles aan om je bedrijf naar een volgend niveau te tillen. Voor sommige rollen ligt het voor de hand waarom je dingen doet, maar dat geldt niet altijd zo. Sta eens stil bij elke van de rollen en vraag je af waarom je deze rollen hebt. Krijgen zij wel de aandacht die ze verdienen, of ervaar jij of je omgeving regelmatig een onbalans tussen verschillende rollen? Zijn ze nog actueel en zo ja, hoe belangrijk zijn ze (nog) voor je? Het is goed om voor elke rol de juiste balans te bepalen voordat je start met je planning.

3. Hoeveel tijd mag het kosten?

Als je de vorige twee vragen hebt beantwoord, kun je nu gaan bepalen hoeveel aandacht elk van deze rollen voor jou waard zijn. Hoeveel tijd mogen ze van je vragen? Zo kun je een basis leggen voor een effectieve planning.

4. Wat ga je doen?

Bij elke rol horen weer andere activiteiten en verantwoordelijkheden. Als ondernemer is je verantwoordelijkheid anders dan als ouder of als vrijwilliger. Als je in stap 3 hebt vastgesteld hoeveel tijd jij aan elke rol kunt en wilt besteden, kun je nu starten met het noteren van alle activiteiten per rol vast te stellen.

5. Waar ga je heen?

Bepaal zelf je koers. Het is belangrijk om te bepalen waar je heen wilt met je bedrijf, maar ook met de andere rollen in jouw leven. Wat is je doel per rol? Wat wil je bereiken of nalaten? Dat geeft je richting en focus. Het helpt je om je niet te verliezen in de waan van de dag, maar focus te houden op de doelen.

Wil jij met meer focus jouw doelen behalen? Ga dan voordat je met je agenda aan de slag gaat, eerst even zitten en  beantwoord deze vragen. Je zult verrast zijn door de uitkomst. Het gaat je helpen om je vizier scherp te houden. Succes!