4 tips die je productiviteit een boost geven

Rennen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. We kennen allemaal wel het liedje “Opzij, opzij, opzij” van Herman van Veen. Rondrennen als een kip zonder kop. Zo snel mogelijk alle taken die op je bord liggen af willen handelen omdat er zoveel te doen is. Niet teveel nadenken, productie maken. Hoppa! Actie! Het was mijn dagelijkse realiteit. De mensen om mij heen zeiden vaak: ‘Relax!’. Maar dat lukte me niet. Veel te veel onrust in mijn hoofd. Veel te veel te doen. Ik was altijd maar druk, druk, druk. Maar waarmee precies? Geen idee! Ik werkte heel hard, werkte mijn actielijst zover mogelijk af, maar toch voelde ik me ’s avonds allesbehalve voldaan. ‘Hoe kan dat nou’, dacht ik?

Rigoreus orde scheppen

Als ik te lang in die modus zat, verloor ik steeds het overzicht. Er leek alleen maar werk bij te komen en prioriteiten stellen lukte niet meer omdat ik niet helder had wat er allemaal nog moest gebeuren. Eens in de zoveel tijd had ik een enorme drang op schoon schip te maken, om op te ruimen en een helder hoofd te krijgen. Een soort ‘reset’. Dan legde ik al mijn werk opzij om mijn stapels, bestanden op mijn computer, to-do lijsten en projecten opnieuw te ordenen om weer een goed beeld te krijgen bij wat er allemaal op mijn bordje lag. Ik deed dit omdat ik snakte naar rust in mijn hoofd en ruimte op mijn bureau. Ik wilde weer tijd krijgen voor belangrijke zaken als ontwikkeling en groei, want dat kreeg nooit prioriteit als ik zo druk was. Als ik eenmaal weer orde en rust had, voelde ik me lekker en werkte ik weer in ‘flow’. Heerlijk!

De teleurstelling

Alleen wist ik toen nog niet dat ik toch weer zou terugvallen in oude gewoontes. Ik zou opnieuw het overzicht verliezen als de drukte me weer in haar greep zou nemen. En helaas, zo ging het :-(. Binnen no-time zat mijn agenda weer voller dan ik wilde, kwam er van sporten niets meer terecht en werkte ik wéér in de weekenden om ‘nog eventjes’ wat achterstanden in te halen. Ik was teleurgesteld in mezelf, want waarom kon ik dat opgeruimde gevoel niet vasthouden? Dat moest toch ook anders kunnen? En dat kon, zo ontdekte ik!

Wat wel werkt

Tegenwoordig werk ik nl. anders. Niet alleen is mijn werk goed georganiseerd (als in een geoliede machine), ik heb ook meer focus dan ooit en tijd over voor de groei van mijn bedrijf. Ik kan nu weer met gemak en plezier ondernemen. Het werk vloeit uit mijn handen en mijn productiviteit is hoog – en dat komt echt niet alleen doordat ik staand werk ;-). Met veel vallen en opstaan heb ik ontdekt wat hier voor nodig is. En dat je je de baas voelt over alle informatie, i.p.v. andersom. En dat voelt zo fijn! Het geeft me de rust en ruimte om in vrijheid te ondernemen en me weer happy te voelen in mijn werk. Ik deel hier 4 inzichten die jouw productiviteit direct een boost gaan geven:

1. Stop met onthouden

Je hoofd is niet gemaakt om aan dingen te denken, maar om over dingen te denken. Zorg daarom dat je altijd iets bij de hand hebt om je ideeën of herinneringen in te noteren, zodat je ruimte houdt in je hoofd voor belangrijkere zaken.

2. Structureer je werk

Door je werk te structureren krijg je meer ruimte om de dingen te doen die jij wilt doen. Structuur klinkt misschien saai, maar het is juist dé manier om tijd te besparen en de juiste dingen te doen. Dat is niet alleen mijn ervaring, ook die van mijn klanten.

3. Maak de olifant kleiner

Hak grote, ingewikkelde of lastige projecten in kleine hapbare brokken. Dan zie je eerder welke volgende stap er nodig is en wordt het veel makkelijker om het uit te voeren.

4. Plan zorgvuldig

Jouw tijd is kostbaar, dus ga er zorgvuldig mee om. Door goed te plannen, geef je richting aan jouw dag en kun je jouw tijd indelen voor zaken die jij belangrijk vindt.

Door deze tips toe te passen, weet je wat je kunt doen om jouw productiviteit direct te verhogen. Als je dit niet doet, loop je de kans dat je blijft hangen in de waan van de dag en zul je waarschijnlijk nooit van dat druk-druk-druk gevoel afkomen. Ook hier geldt: als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Ga dus aan de slag!

Ik wens je veel succes met het toepassen van deze tips. Laat me weten welke tip voor jou het meest waardevol was en deel het hieronder, zodat je er anderen mee kunt inspireren!

Heb je nog vragen of wil je hulp bij het opzetten van een goede structuur? Bel me dan op 06-21860892 of janny@effectiviteitstrainer.nl. Ik help je graag verder.

Photo Credit: <a href="https://www.flickr.com/photos/28832703@N00/5198922058/">Feggy Art</a> via <a href="http://compfight.com">Compfight</a> <a href="https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/">cc</a>