3 aspecten die jou beperken in het organiseren van je werk

Als ik er nu aan terug denk, was ik jarenlang aan het ploeteren. Kei hard werken, veel uren draaien en altijd tijd tekort. Moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen, je hebt tenslotte een naam hoog te houden en een bedrijf te runnen. En je wilt ook een goede boterham verdienen, toch? Ik maakte lange dagen en werkte vele weekenden, maar ik was vooral IN mijn bedrijf aan het werk. Ik vergat te werken AAN mijn bedrijf. Ik was een ondernemer met chronisch tijd tekort en leed aan het ‘drukdrukdruk’-syndroom.

Vorige week, sprak ik met ook zo’n ondernemer. Hij had wel toekomstplannen in zijn hoofd, maar zijn plannen werden steeds gedwarsboomd door de waan van de dag. “Ik plan heel vaak blokken om me af te zonderen van mijn dagelijkse beslommeringen om aan mijn toekomststrategie te kunnen werken, maar vervolgens kan ik me er niet aan houden omdat er altijd andere zaken op mijn pad komen”, vertelde hij mij.

“Ik zou zo graag eens een dag of liever gezegd een week helemaal vrij willen plannen om mijn ideeën handen en voeten te kunnen geven”, sprak hij uit. Maar hij had geen idee hoe hij dat voor elkaar kon krijgen. Telkens werden zijn voornemens weer naar de achtergrond geschoven. Alle pogingen die hij tot nu toe had ondernomen om tijd vrij te maken voor groei en ontwikkeling, strandden door urgente zaken die al zijn aandacht en tijd opeisten. Hij plande dus wel tijd voor zijn strategie, maar in de praktijk kwam er niets van terecht. Maar nu was hij er klaar mee. Hij had er genoeg van om nog langer op deze manier door te gaan en wilde verandering zien. Hij wilde AAN zijn bedrijf werken.

Ik zie heel vaak dat de ondernemers waar ik mee werk vast komen te zitten in de waan van de dag. Als je daar verandering in wilt aanbrengen, zodat je jouw tijd ook effectiever kunt gaan benutten en je je werk beter kunt organiseren, is het belangrijk dat je reflecteert op je huidige manier van werken. En dat is geen quick-fix. Het is geen trucendoos die je open trekt. Leren om je werk en tijd gefundeerd te organiseren op een manier die bij jou past, vraagt lef, tijd en aandacht. Julie Morgenstern schrijft erover in haar boek ‘Organiseren van binnen naar buiten’. Zij onderscheidt drie niveau’s die van invloed zijn op het organiseren van jouw drukke bestaan.

1. Technische aspect

Deze categorie is relatief eenvoudig te zien en te benoemen. Denk aan de opbergruimtes, opberghulpmiddelen of methodes. Niet alleen fysiek, ook digitaal.

2. Omgevingsfactoren

Je hebt altijd te maken met je omgeving. Of het nu zakelijk is of privé. Daar zul je rekening mee moeten houden in het plannen en organiseren. Technologische ontwikkelingen of regelmogelijkheden bijvoorbeeld. Maar ook veranderingen en samenwerking met anderen.

3. Emotionele barrières

Het laatste aspect, is meteen ook het meest moeilijke om aan te pakken. Wat houdt je tegen? Waar worstel je mee? Misschien spelen angsten, zoals faal- of slaagangst, angst om je creativiteit te verliezen een rol. Of heb je juist last van perfectionisme, uitstelgedrag, onduidelijke doelen, of een gebrek aan focus. Er zijn veel emotionele barrières te benoemen die jou kunnen belemmeren.

Het reorganiseren van je werk, het structureren van je taken, het indelen van je agenda of het opnieuw inrichten van je mailbox heeft geen zin als je niet bereid bent om te kijken naar de oorzaken. Tenminste, niet als je blijvend resultaat wilt sorteren. Je zult dan uiteindelijk weer terugvallen in oude patronen en dan is alle tijd die je hebt gestoken in het structureren en organiseren van je werk voor niets geweest. Zonde!

Wat houdt jou tegen om je werk, je huis of je leven goed te gaan organiseren, op te ruimen en in te richten? Deel het met me, ik help je graag verder.

Fotobron: How2spendit